Bezig met laden...

Logboek

ALERT: Overgelopen Russische helikopterpiloot vermoord in Spanje

ALERT: Overgelopen Russische helikopterpiloot vermoord in Spanje

In september 2023 vloog de 28-jarige Russische helikopterpiloot, kapitein Maksym Kuzminov, met zijn Mi-8 helikopter vanuit Rusland naar Oekraïne. Dit was onderdeel van operatie 'Synitsa' van de Oekraïense geheime dienst die Kuzminov en zijn familie een nieuwe naam, $ 500.000, de Oekraïense nationaliteit en een nieuw leven in Oekraïne hadden beloofd in ruil voor de helikopter en de operatie.

In onderstaande video zie je een deel van deze operatie die het leven kostte aan twee andere Russische militairen die bij Kuzminov in de helikopter zaten en zich niet wilden overgeven aan de Oekraïense geheime dienst. 

Ondanks de beloofde bescherming door de Oekraïense geheime dienst heeft Kuzminov Oekraïne onlangs toch verlaten en was hij naar Spanje getrokken en leefde hij sinds kort in zonnige Alicante. Maar zijn nieuw leven is maar van zeer korte duur geweest.

De Russische media berichtten gisteren dat Kuzminov in Spanje is vermoord door twee mannen en met een auto werd overreden. De Oekraïense geheime dienst bij monde van Andrey Yusov bevestigde de moord op Kuzminov en legde de link naar de Russische geheime dienst. De gebruikte auto werd later uitgebrand teruggevonden.  

Dat de Russische staatsmedia zo snel met de informatie over de moord op Kuzminov kwamen wordt aanzien als een duidelijke waarschuwing aan potentiële deserteurs wat hun lot zal zijn als ze aan dergelijke operaties zoals 'Synitsa' deelnemen.  

 

Foto © Defense Intelligence of Ukraine - licentie onder Creative Commons Attribution 4.0 International
Video © Wall Street Journal

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *