Bezig met laden...

Logboek

Zimbabwe heeft 18 Russische helikopters ontvangen

 Zimbabwe heeft 18 Russische helikopters ontvangen

Zimbabwe heeft 18 medische, luchtpolitie-, zoek- en reddingshelikopters uit Rusland ontvangen als onderdeel van een publiek-private samenwerking tussen de twee naties.

De ontvangst van deze helikopters was van dermate belang voor het land dat president Mnangagwa zelf de Russian Helicopters Ansat helikopters op de internationale luchthaven Robert Mugabe in Harare in ontvangst kwam nemen. Deze 18 helikopters zijn onderdeel van een order van 32 helikopters die tegen 2025 zullen zijn uitgeleverd voor een totale waarde van $ 320 miljoen. 

Deze eerste 18 Ansat helikopters zijn voornamelijk bedoeld voor medische transporten en voor medische bijstand tijdens natuurrampen. De staatsmedia in Zimbabwe melden verder dat deze order een indicatie is van goede betrekkingen tussen Harare en Moskou. 

De aankoop van deze helikopters is echter niet zonder kritiek in Zimbabwe. Naast kritiek op de hoge prijs per helikopter ($ 10 miljoen) wordt de vraag gesteld of Zimbabwe dergelijke helikopters wel nodig heeft en het geld niet veel beter zou worden besteed aan essentiële medische uitrusting voor de ziekenhuizen, zoals radiotherapie, MRI-toestellen, röntgenapparatuur, kraamkamers of zelfs de medicijnen.  

Sergey Chemezov, de CEO van het staatsbedrijf Rostec die eigenaar is van fabrikant Russian Helicopters, zei dat tegen 2025 zestig helikopters van Russische makelij zullen aan de Republiek Zimbabwe zullen worden geleverd. Onduidelijk is of deze uitspraak gebaseerd is op al bestaande orders.  

Het blijft opmerkelijk dat het staatsbedrijf Russian Helicopters nog steeds helikopters bouwt voor export bestemmingen terwijl Denis Manturov, vicepremier van de Russische Federatie en minister van Industrie en Handel van de Russische Federatie, een paar maand geleden nog publiekelijk terechtgewezen door president Poetin omwille van vertragingen bij het ondertekenen van contracten voor de bouw van oorlogsmaterieel - onder andere helikopters - voor de Russische troepen in Oekraïne.  

Anderzijds stellen ingewijden dat Russian Helicopters deze helikopters snel verkoopt omdat ze zijn uitgerust met Pratt & Whitney turbines waarvan de Russen geen onderdelen meer kunnen bekomen door de sancties naar aanleiding van de Oekraïense oorlog. Of en hoe Zimbabwe aan onderdelen zal geraken is niet echt duidelijk maar dat is blijkbaar niet meer het probleem van Russian Helicopters. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *