Bezig met laden...

Logboek

Vliegtaks noemt nu TILEA - maar wij noemen het een pesttaks

Vliegtaks noemt nu TILEA - maar wij noemen het een pesttaks

Op zoek naar de informatie over de Vliegtaks

De nieuwe vliegtaks in België kreeg intussen een koosnaampje: 'TILEA' of de afkorting voor 'Taks op de inscheping van een luchtvaartuig'. Ik betwijfel dat we TILEA leuk zullen vinden en op vraag van een aantal lezers hebben we ons verdiept in de modaliteiten van deze nieuwe taks op het inschepen.

We hadden voor een vorig artikel reeds de wettekst en de memorie van toelichting kunnen vinden in het Staatsblad en de Kamerstukken maar het was wel even zoeken om te weten hoe we ons, als private eigenaars van vliegtuigen en helikopters, in regel moeten stellen met deze taks.

Rondneuzen op de website van FOD Financiën via de 'zoekbox' en de termen 'vliegtaks' gaven geen uitsluitsel. Dan maar een telefoontje plegen naar het Contactcentrum van de FOD Financiën. Geen gratis nummer en na 35 minuten wachten kregen we een vriendelijke dame aan de lijn die ons niet kon helpen maar doorverbond met de 'betrokken' dienst.

Nadat ik mijn verhaal had verteld aan weer een vriendelijke dame moest die toegeven dat ze geen antwoord wist. Ze vroeg waar ik woonde en dat ze mij zou doorverbinden met 'mijn lokaal team' die mij wel verder zouden helpen. Het was nu al middag en mijn lokaal team antwoorde niet meer, maar zou na de middag zelf terugbellen. 

Ongelofelijk maar waar, na de middag belde iemand van de lokale Douane mij terug maar nadat ik voor de 3e keer mijn verhaal gedaan had moest de man mij het antwoord schuldig blijven. Uiteindelijk adviseerde hij mij het Contactformulier bij FOD Financiën in te vullen en dan zou men deze vraag wel bij de juiste dienst kunnen beantwoorden.

Een dagje later kreeg ik reactie op mijn vraag via het Contactformulier. Maar geen antwoord op mijn vraag alleen een nieuw telefoonnummer waar ik kon naar telefoneren. We deden dit maar na de connectie moest ik 30 minuten wachten (zonder wachtmuziek of boodschap) en toen er niks gebeurde heb ik de telefoon neergelegd.

Toen dachten we dat we voldoende pogingen hadden ondernomen om informatie hierover in te winnen en we schreven een email, met bovenstaande details aan de woordvoerster van betrokken minister Van Petegem. En binnen de 24u kregen we een antwoord op onze vragen en alle informatie die we hieronder kunnen delen. Een verademing na onze 2 dagen durende zoektocht...voor de volgende keer weten waar we onze vragen moeten stellen. 

Op de FOD Financiën-website zoeken naar de vliegtaks is natuurlijk verkeerd als deze nu 'TILEA' noemt. En als particulier zoeken naar deze informatie is ook al verkeerd want de informatie is gecatalogeerd onder de rubriek: 'Ondernemingen - Overige belastingen - TILEA'... Je moet het maar weten.

De informatie die we bekomen hebben over de inning van TILEA

 • Als u soms passagiers meeneemt in uw helikopter of vliegtuig voor een vliegtochtje naar een ander vliegveld bent u als eigenaar van het toestel aanzien als een luchtvaartmaatschappij en ben u per passagier en per vlucht €10 verschuldigd.
 • U moet zich dan als luchtvaartmaatschappij laten registreren. Hoe je dat moet doen: klik hier   
 • U moet dan ook TILEA aangeven. Hoe je dat moet doen: klik hier
  • Er zal trouwens een digitaal platform worden gebouwd waar je je aangifte moet doet doen maar dit blijkt nog niet beschikbaar te zijn. 
 • Er is ook een FAQ waar je met al je vragen over TILEA terecht komt: klik hier 
 • Gelukkig zijn er ook de uitzonderingen wanneer TILEA niet verschuldigd is:
  • bij vertrek en aankomst op dezelfde plaats zonder tussenlanding
  • bij het uitoefenen van een professionele activiteit (bv luchtfotografie, sportwedstrijden, pijplijncontrole...)
  • trainingsvluchten bij het opleiden van piloten of boordpersoneel 
  • vluchten met parachutisten en luchtdopen (met vertrek en aankomst op dezelfde plaats)
  • alle details tref je aan in FAQ waar je 61 vragen kunt stellen...
 • En er is ook een telefoonnummer waar je terecht kunt met je vragen: 02 572 57 57 bij de FOD Financiën – Centrum GO Beheer en gespecialiseerde controles – Diverse Taksen

Tot zover een ervaring met de Vliegtaks ofte TILEA. We wisten van het begin dat dit een pesttaks was maar onze ervaring heeft dit alleen maar bevestigd. 

Er is helemaal geen uitzondering gemaakt voor sportvliegtuigjes of helikopters die reeds door de niet-vrijstelling van BTW en accijns op de brandstof meer betalen dan de grote commerciële vliegtuigen die vandaag de dag vrijgesteld zijn van BTW en accijns op hun brandstoffen. Dan maakt men wel een uitzondering voor de grote luchtvaartmaatschappijen, terwijl dat over vele tientallen miljoenen BTW en accijns gaat! 

4 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *