Bezig met laden...

Logboek

Spanje in de ban van helikopters

Spanje in de ban van helikopters

Niet iedereen is gelukkig om een helikopter boven zijn huis te zien vliegen. Hier in de Benelux klagen we al snel over de geluidsoverlast maar onze kinderen vinden de wentelwieken wel eens leuk om te zien.

Vorige week hing hier een politiehelikopter zowat 50 minuten de streek af te speuren op zoek naar een bende inbrekers; ondanks het vele lawaai waren onze meeste buren wel bereid even de herrie te aanhoren in de hoop dat de dievenbende zou worden opgepakt. Hoe het uiteindelijk is afgelopen is mij niet bekend.

Maar in Spanje is er meer reden tot ongerustheid als er een helikopter boven je huis blijft hangen!

Om het Spaanse kadaster weer in overeenstemming te brengen met de werkelijke situatie in het land, heeft de Spaanse belastingdienst helikopters ingezet die met speciale camera-apparatuur de grond afspeuren naar onregelmatigheden.

Men zoekt naar alles wat zonder dit op te geven bij, op of aan een huis is gebouwd, waardoor dat huis in waarde is toegenomen. Denk hierbij aan garages, dichtgebouwde dakterrassen, zwembaden, uitbouwen, helipads enz.

Het doel hiervan is ten eerste om illegale zaken op te sporen, daar boetes voor uit te delen en de inkomsten voor de betreffende gemeenten te verhogen. Is een huis toegenomen in waarde, dan stijgt ook het bedrag dat de gemeente kan incasseren aan onroerendgoedbelasting.

Tot nu toe vlogen de helicopters van 'Hacienda' al boven circa 1.000 gemeenten, wat neerkomt op 12,5 procent van het totale aantal gemeenten in Spanje. In eerste instantie worden grote urbanisaties gecontroleerd, met name die langs de Spaanse kusten. 

Wordt er een zaak waargenomen die niet lijkt te kloppen en op basis daarvan een zaak geopend, dan krijgt de eigenaar een brief met een boete van 60 euro wegens het niet aangeven van een constructie.

Volgens de krant Negocios.com is de voorspelling dat tot 2016 ruim 3 miljoen huishoudens dit bedrag moeten gaan betalen. Dat is dus al gauw een slordige 180 miljoen euro voor de Spaanse schatkist.Bovendien is het daarmee nog niet gedaan. De hogere onroerendgoed belasting als gevolg van de waardestijging van het onroerend goed zal met terugwerkende kracht van 4 jaar kunnen worden geïnd plus een bedrag aan rente over die jaren.

Gelukkig hebben onze belastingsdiensten in de Benelux deze oplossing nog niet gevonden!

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *