Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Airbus H225 Brazilie - Ook Leonardo is in Brazilie - Safran en SAF in de AW149

Kort nieuws: Airbus H225 Brazilie - Ook Leonardo is in Brazilie - Safran en SAF in de AW149

Airbus en Helibras leveren allereerste 'naval-combat' H225M aan de Braziliaanse Marine

Airbus Helicopters heeft de allereerste H225M in zeegevechtsconfiguratie uitgeleverd aan de Braziliaanse marine. Gestationeerd op de marinebasis in São Pedro d'Aldeia, zal de helikopter de mogelijkheden van de Braziliaanse marine verbeteren, waaronder anti-oppervlakteoorlogvoering en maritiem toezicht.

Deze marineversie van het H225M-vliegtuig, ontwikkeld door het technische team van Helibras (de Braziliaanse dochteronderneming van Airbus Helicopters), is de meest complexe configuratie die ooit voor de H225 helikopter is geproduceerd. De embedded systemen van de helikopter omvatten een EWS IDAS-3 (zelfprotectie-systeem), MBDA Exocet AM39 B2M2-raketten, de APS143 tactische radar en het marinemissiesysteem N-TDMS (Naval Tactical Data Management System), ontwikkeld in samenwerking met Atech en Airbus Defense and Space. 

"We zijn erg trots op onze prestatie, die het industriële en technologische vermogen van de Airbus Helicopters-teams in Frankrijk en Brazilië aantoont om een van de modernste oplossingen ter wereld te leveren aan de Braziliaanse strijdkrachten", zegt Alberto Robles, hoofd van Latijns-Amerika bij Airbus Helicopters. "Ontworpen om te voldoen aan de meest veeleisende eisen van de Braziliaanse marine, opent de geavanceerde anti-oppervlakteoorlogvoering en tactische capaciteiten nieuwe missiemogelijkheden voor de H225M-utiliteitshelikopter."

De laatste fase van de 'vuurcampagne' met de Exocet AM39 B2M2-raketten werd afgelopen juni met succes uitgevoerd, een belangrijke mijlpaal in het programma. Deze marine Airbus H225M maakt deel uit van het contract dat in 2008 door de Braziliaanse regering is ondertekend en dat 50 H225M's omvat die door de drie strijdkrachten zullen worden geëxploiteerd. Tot nu toe zijn 39 H225M's geleverd aan de Braziliaanse strijdkrachten, allemaal lokaal geassembleerd door Helibras in Brazilië.

 

Leonardo neemt 80.000 m² naverkoopscentrum in Brazilië in gebruik

Ook Leonardo wil met zijn nieuw helikopterservice- en logistiekcentrum in Brazilië de operationele gereedheid van haar helikopters in het land nog verbeteren. De nieuwe site, gebouwd over een gebied van 80.000 m2 in Itapevi, 30 km van São Paolo, heeft simultane serviceplaatsen voor 20 helikopters. 

Er is nu 50% meer onderhoudscapaciteit in het land, met het potentieel voor verdere groei op de site om operators in Brazilië en Latijns-Amerika maximaal te ondersteunen. Meer dan 500 Leonardo-helikopters vliegen tegenwoordig in Latijns-Amerika, waarvan 190 in Brazilië voor een breed scala aan missies, waaronder VIP/bedrijfs- en VVIP-transport, offshore transport, reddingstaken, wetshandhaving, brandbestrijding en militaire functies.

De investering heeft R$60 miljoen (ongeveer 9 miljoen EUR) gekost.

 

Safran ondersteunt Leonardo's eerste helikoptervlucht met de AW149 NMH op duurzame vliegtuigbrandstof 

Leonardo's AW149 Common Platform Demonstrator, die momenteel is uitgerust met Safran Aneto-1K-motoren, vloog op 12 november voor het eerst op SAF (Sustainable Aviation Fuel) tussen Bristol en Yeovil, VK. Tijdens deze vlucht vloog de helikopter op biobrandstof, vervaardigd uit rest- en afval uit de circulaire economie, met name gebruikt frituurvet.

Het gebruik van SAF, zoals biobrandstof, zorgt voor een onmiddellijke CO2-reductie tot 80% bij gebruik bij 100% SAF-blend. Alle Safran-motoren, inclusief de huidige vloot in gebruik, zijn al gecertificeerd voor gebruik met maximaal 50% SAF. In september 2021 voltooide Safran een succesvolle grondtestcampagne met een Makila 2-motor aangedreven met 100% biobrandstof en het werkt hard aan zijn ambitie om de komende jaren het volledige gebruik van SAF mogelijk te maken.

Safran is er, als motorenfabrikant, trots op deze nieuwe generatie AW149-helikopter te ondersteunen bij het demonstreren van de AW149 om te voldoen aan de vereisten voor de Britse Defensie NMH (New Medium Helicopter). 

Als de door Safran aangedreven Leonardo AW149 wordt geselecteerd voor het NMH-programma, zal een aanzienlijk deel van de activiteiten die gepaard gaat met de productie en ondersteuning van de Aneto-1K turbines worden uitgevoerd bij Safran Helicopter Engines UK, in Fareham. In navolging van het huidige model van motorondersteuning dat vandaag aan het Britse MOD wordt geleverd voor zijn vloot van RTM322-motoren op Merlin- en Apache-vliegtuigen, zal Safran Helicopter Engines in de UK zijn lokaal team uitbreiden om dagelijkse technische en logistieke ondersteuning voor de Aneto-1K te bieden.

De Aneto-1K is bedoeld voor civiele en militaire helikopters en bouwt voort op de ervaring die is opgedaan met meer dan 2 miljoen vlieguren van Safran's RTM322-motor tijdens veeleisende militaire missies en bevat de nieuwste generatie technologieën die extra vermogen en verbeterde betrouwbaarheid leveren. Hij heeft een vermogen van 2.500 pk en werd in 2019 gecertificeerd na een intensieve testcampagne van meer dan 5.000 uur op de grond en tijdens de vlucht, en is de ideale turbine voor de Leonardo AW189K en AW149.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *