Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Leonardo toont zijn next-gen AW249-aanvalshelikopter in Parijs

FLASH: Leonardo toont zijn next-gen AW249-aanvalshelikopter in Parijs

De Leonardo AW249 verkennings- en aanvalshelikopter van de volgende generatie beleefde gisteren zijn internationale publieke première op Eurosatory beurs in Parijs.  

Het resultaat van de sterke samenwerking tussen de Italiaanse Defensie en Leonardo, de AW249 (ofte AH-249A NEES - Nuovo Elicottero da Esplorazione e Scorta – bekend als de 'Fenice') is de enige westerse gevechtshelikopter volledig nieuw ontworpen en in ontwikkeling om te voldoen aan de nieuwe operationele eisen voor de komende 30+ jaar. 

Om een snel evoluerend scenario te kunnen beheren, beschikt de AW249 over een volledig open architectuur met mogelijkheden voor verdere groei en ook systeem- en capaciteitsaanpassingen. De Leonardo AW249 heeft het vermogen om volledig geïntegreerd en interoperabel te zijn in het moderne multi-domein slagveld (lucht-land-zee-ruimte-cyber). 

De AW249 is voorzien van een geavanceerde mens-machine-interface en een moderne pilotenhelm zorgen ervoor dat de bemanning snel toegang heeft tot cruciale informatie over de vlucht, navigatie en de missie.

De AW249 kan een verscheidenheid aan missies uitvoeren, waaronder luchtescorte, luchtsteun, close gevechtsaanval en luchtverbod. De helikopter kan ook fungeren als informatieverwervingselement van een C4-systeem (ISTAR) om het grondgebied te scannen en grondeenheden (zowel vriend als vijand) te identificeren. De AW249 heeft en maakt gebruik van de geavanceerde crewed-uncrewed-teamingmogelijkheden.

De AW249 is uitgerust met een flexibel wapensysteem dat geleide en ongeleide 70 mm raketten, lucht-lucht infrarood geleide raketten en lucht-grond radiofrequentie of glasvezel geleide raketten omvat, naast een 20 mm 3-barrell Gatling-kanon.

Gian Piero Cutillo, CEO van Leonardo Helicopters, onderstreepte: “Met de AW249 hebben we de top bereikt, en mogelijk zelfs de grenzen boven verwachting verlegd, in onze kennis van militaire helikopters. De samenwerking met het Italiaanse leger, zijn vooruitstrevende leiding en duidelijke eisen waren van fundamenteel belang voor het succes van dit project.” 

Met een maximaal startgewicht van 8,3 ton wordt de Leonardo AW249 ontwikkeld ter vervanging van de AW129-vloot van het Italiaanse leger, die het einde van zijn levenscyclus nadert. Een AW249-prototype voerde zijn eerste vlucht uit in de zomer van 2022. Er zijn reeds vier prototypes gebouwd, waarbij twee  helikopters reeds betrokken zijn bij het testen van prestaties, systeemintegratie en laadvermogen.

Het productiecontract wordt binnenkort verwacht en de leveringen aan het Italiaanse leger zullen in 2027 beginnen. 

Foto's & video © Leonardo Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *