Bezig met laden...

Logboek

Op bezoek bij... Helicopter Ground School

Op bezoek bij... Helicopter Ground School

Gedurende ons bezoek aan de European Rotors beurs gingen we ook op bezoek bij HGS (Helicopter Groundschool) op de stand van de Leading Helicopter Academies. 

Helicopter Groundschool is een Belgische ATO (Approved Training Organisation) die zich specialiseert in de professionele helikopter theorie opleidingen: ATPL(H) en CPL(H).

Op vlak van ATPL is instructeur Ben Vanhentenrijk de specialist van de specialisten. Zijn liefde voor en begrip van theorie hebben hem naar het allerhoogste niveau in de branche gebracht. Hij schrijft mede de examenvragen voor EASA en de ECQB (European Central Question Bank). Geen wonder dat HGS een onderdeel is van de Leading Helicopter Academies.

Hoe is het zover kunnen komen, vroegen we?

“Mijn verhaal begint in 2003. Ik heb vijf jaar gestudeerd aan de Koninklijke Militaire School in Brussel. Kort daarna werd ik opgeleid tot technisch officier op de Sea King-helikopter. Daarna ging ik eigenlijk terug naar de academie om ATPL-cursussen te geven aan de leerling-piloten.

Ik begon met één cursus en voegde er geleidelijk meer aan toe. Ik begon met een cursus die instrumentatie was en bouwde daarna geleidelijk het curriculum van cursussen op. Al vrij snel gaf ik les in zeven van de 14 vakken. Terwijl de piloten een paar honderd uur per jaar vlogen, deed ik een paar honderd uur theorie. Ik had een logboek moeten bijhouden!”. Intussen heeft Ben in de loop van zijn carrière meer dan 500 militaire, commerciële en civiele piloten opgeleid.  

Hoe heb je de stap naar Helicopter Groundschool gemaakt?

“Van 2009 tot 2019 was ik in Brussel, nog steeds in het leger, overdag ATPL aan het onderwijzen en de rest van de tijd een burger die privé PPL-theorie onderwees. Zo financierde ik mijn CPL-vliegen, mijn vlieguren, mijn ATPL-theorie en uiteindelijk de kwalificatie als vlieginstructeur. Ik ben in 2018 begonnen met de voorbereidingen, het kostte me al snel een jaar om alle ATO-handleidingen te schrijven, de nodige boeken te vinden en alle informatie te verzamelen. Een behoorlijke drukke tijd."

Helicopter Groundschool heeft een uniek 'learning' systeem  

As je bij Helicopter Groundschool aanklopt voor een professionele CPL(H) of ATPL(H) cursus kun je dit doen vanuit alle delen van Europa. HGS heeft studenten uit Nederland, Frankrijk, België, Griekenland en zelfs Kroatië. En deze mensen kunnen niet zomaar eventjes naar België komen om de 38 weken durende theoriecursus op de schoolbanken te volgen.

HGS heeft daarom een uniek 'blended learning' systeem waarbij de student naast cursusboeken ook een reeks studievideo's krijgt en online lessen via Zoom of Teams. Het deel 'distance learning' studievoortgang wordt door lesgever Ben op de voet gevolgd door 'one2one' follow-ups, testexamens en 'brush-up'-dagen waarbij de student 10% van zijn studietijd met de lesgever 'live' samenzit om de leerstof te finaliseren. Deze methodologie garandeert een zeer hoge scoring bij het EASA-examen: iedereen die samen met Ben de lessencyclus tot het einde volgt slaagt in het examen: een uniek resultaat. 

Waarom is Helicopter Groundschool lid van de Leading Helicopter Academies?

De Leading Helicopter Academies (LHA) is een Europees netwerk van helikopterscholen. Samen zetten 12 academies zich in om de kwaliteit en normen te verhogen door de sterke punten en uitgebreide ervaring in de sector te combineren. Deze samenwerking verbetert de eigen kennis, maar wat nog belangrijker is, komt de studenten en de operatoren ten goede. Betere diensten, training en ondersteuning bieden aan overheden, openbare diensten en commerciële operatoren en individuen. Ervoor zorgen dat hun behoeften perfect worden vervuld.

Wist je dat de Leading Helicopter Academies:

  • 12 EASA ATO (Approved Training Organisations) zijn,
  • In het totaal 168 helikopters ter beschikking hebben
  • Jaarlijks 19.400 vlieguren traininginstructie geven
  • In het totaal 96 instructeurs hebben die werken vanop 26 Europese basissen
  • Reeds meer dan 4.000 piloten hebben opgeleid?

Als Europees specialist op vlak van de ATPL(H) en CPL(H) past HGS perfect in Leading Helicopter Academies groep. Professionalisme in de opleiding die nodig is om professionele piloten te vormen is het mantra van de Leading Helicopter Academies en van Helicopter Groundschool.

Dank aan HGS lesgever, Ben Vanhentenrijk voor de leuke babbel over helikopteropleidingen op hoog niveau en veel succes gewenst!

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *