Bezig met laden...

Logboek

Airbus Spanje biedt nieuwe anti-onderzeeboot helikopter aan

Airbus Spanje biedt nieuwe anti-onderzeeboot helikopter aan

Airbus Helicopters Spain heeft een bod ingediend bij het Ministerie van Defensie voor de ontwikkeling en levering van de nieuwe anti-onderzeeboothelikopter voor de marine met als doel vanaf 2027 de verouderde Sikorsky SH-60B, in dienst bij het 10th Squadron van de Aircraft Flotilla van de Marine, te vervangen.

De nieuw te ontwikkelen Airbus helikopter, gebaseerd op de bestaande MRFH marine-versie van de NH90 (Sea Tiger) zou met de nieuwste technologie moeten concurreren met de bestaande en succesvolle Sikorsky MH-60R anti-onderzeeboothelikopter. De Duitse Marine kocht eind 2020 in het totaal 31 NH90 MRFH helikopters voor anti-submarine en anti-surface missies die worden uitgerust met torpedo's en raketten, voor levering vanaf 2025.

Airbus Helicopters Spanje heeft in dit programma reeds bij de start een belangrijke voorsprong:

  1. Het heeft een helikopterfabriek met eigen ontwikkeling in het Spaanse Albacete en wil daar de tewerkstelling en de kennis veiligstellen
  2. De Spaanse Defensie heeft op een persbriefing eind vorig jaar de NH90 aangekondigd als een van haar vier helikoptertypes van haar vloot (naast de Airbus H135, Airbus Tiger MkIII en de Chinook CH-47).

In haar bod stelt Airbus Helicopters twee specifieke types NH90 voor elk uitgerust met een zeer moderne set detectieapparatuur en raket- en torpedobewapening. 

Het zal nu de vraag worden of de Spaanse Defensieminister het risico zal nemen om een deels nog te ontwikkelen helikopter te kopen op basis van de NH90 waarvan de beschikbaarheid nog een blijvende uitdaging is, of anderzijds zal kiezen voor de bestaande en reeds bewezen Sikorsky MH-60R, waarbij de tewerkstelling naar de US gaat. Ongetwijfeld is hier het laatste woord nog niet over gezegd. 

Foto © Airbus Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *