Bezig met laden...

Logboek

Belgie koopt 17 Airbus H145M voor defensie en luchtpolitie

Belgie koopt 17 Airbus H145M voor defensie en luchtpolitie

De Belgische regering heeft op vrijdag 31 mei 2024, op voorstel van Minister van Defensie Ludivine Dedonder de aankoop van vijftien Light Utility Helicopters (LUH) van het type Airbus H145M voor Belgische Defensie goedgekeurd, plus de aankoop van twee Airbus H145M helikopters voor de dienst luchtsteun van de Belgische Federale Politie. Defensie vernieuwt en breidt daarmee haar helikoptervloot uit om een luchtmobiele medische evacuatiecapaciteit en een tactische transportcapaciteit van militairen te kunnen garanderen.

De aankoop gebeurt volledig via de NAVO-aankoopcentrale NSPA (NATO Support and Procurement Agency) en omvat de aankoop van vijftien helikopters voor Defensie, twee helikopters voor de Federale Politie en drie voorwaardelijke orders van telkens één helikopter voor de Federale Politie. De aangekochte helikopters zijn van de Europese fabrikant Airbus en van het type H145M, een type dat ook in gebruik is bij partnerlanden als Luxemburg en Duitsland.

Vandaag heeft Airbus Helicopters in een persbericht bevestigd dat het contract tussen NSPA en Airbus voor deze aankoop intussen ondertekend is.

Naast de aankoop van de toestellen zelf omvat het contract ook de training van de piloten en het technisch personeel, een ondersteuningscontract voor een initiële periode van vijf jaar en de aankoop van een initiële voorraad wisselstukken en materieel zoals voorzien binnen de werkingskredieten. Tot slot, zullen ook twee Mission Trainers worden aangekocht via een afzonderlijke openbare aanbesteding. Bedoeling is dat de helikopters nog voor het einde van 2027 aan Defensie worden geleverd.

Voor de aankoop van de 15 Airbus H145M was een budget van €250 miljoen voorzien in het STAR-plan.  

“Ik ben ervan overtuigd dat deze aankoop onze Europese verankering zal versterken”, aldus Minister van Defensie Ludivine Dedonder. “Zoals voorzien in mijn STAR-plan investeren we in onze capaciteiten om de operationaliteit van onze Landcomponent vandaag en in de toekomst te kunnen blijven garanderen. De gezamenlijke aankoop van de Airbus H145M met de dienst Luchtsteun van de Federale Politie laat ons toe binnen België samen te werken op vlak van opleiding, onderhoud en training. Daarnaast versterken we onze Defensie met Europees materiaal in een Europees defensiekader, aangezien onze buurlanden Duitsland en Luxemburg over dezelfde helikopters beschikken, en we dus ook met die partnerlanden samen kunnen werken op vlak van training en het beheer van onze helikoptervloot.”

Annelies Verlinden, Minister van Binnenlandse Zaken:  “De helikopters van de Federale Politie bieden de manschappen op de grond extra ogen. Zo’n 1.500 keer per jaar helpt de luchtsteun de lokale politiezones en de andere diensten van de Federale Politie. Ze worden ingezet voor het opsporen en achtervolgen van verdachten, voor het zoeken naar vermiste personen en het maken van luchtbeelden. Ook de speciale eenheden van de Federale Politie maken van de helikopters gebruik om interventies uit te voeren. Ik ben dan ook blij dat de ministerraad het akkoord heeft gegeven voor de aankoop van de nieuwe helikopters, zodat we de huidige vloot stap voor stap kunnen vervangen. De medewerkers van de Directie Luchtsteun waken 24/24 vanuit de lucht over onze veiligheid, ze moeten dit dan ook kunnen doen in de best mogelijke omstandigheden.”

De keuze voor de Airbus H145M is helemaal geen verrassing. Reeds in februari 2023 werd algemeen bekend dat Defensie gekozen had voor dit toestel. De aankoop had ook de goedkeuring nodig van de Industriële Defensieraad voorgezeten worden door minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Zij moesten samen met “topexperten uit industrie, wetenschap, defensie en internationaal recht” een manier vinden om bij nieuwe legeraankopen meer geld te laten terugvloeien naar de Belgische economie. Over dit punt is nog niets bekendgemaakt. Onze vraag aan de Minister van Defensie over dit punt is tot op heden niet beantwoord. 

De dienst Luchtsteun van de Federale Politie zal vermoedelijk eerst zijn MD900 helikopters met registratie G-10 en G-11 vervangen. Beide toestel stammen uit 1996 en hebben reeds meer dan 10.000 vlieguren. De MD-900 G-12 dateert ook uit 1996 maar werd in 2022 deels gereviseerd en kan dus nog een aantal jaren vliegen.

Zowel G-16 als G-17 zijn later aangekocht en dateren respectievelijk uit 2008 en 2009 en kunnen zeker nog wat extra jaren mee. Voor deze drie helikopters is een optie voorzien om deze toestellen ten gepaste tijde te vervangen. Of en wanneer de MD520N helikopters van de dienst Luchtsteun vervangen worden is niet bekendgemaakt. 

Foto's © Airbus / Duitse Bundeswehr

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *