Bezig met laden...

Logboek

NLR organiseerde de 6e Nederlandse helikopterveiligheidsdag 2023

NLR organiseerde de 6e Nederlandse helikopterveiligheidsdag 2023

Eergisteren organiseerde de NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) de zesde helikopterveiligheidsdag 2023 in haar gebouwen aan de Anthony Fokkerweg te Amsterdam. Ook wij van Helispot mochten hierbij aanwezig zijn.

Het team van Vertical Flight had een interessant programma voorzien om met de aanwezigen tot een interessante informatie-uitwisseling te komen. Onder de aanwezigen mensen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de ANWB, piloten, helikopteroperatoren en veiligheidsexperts kortom een ideale mix van praktijk en theorie om alle aspecten van helikopterveiligheid te kunnen bespreken.

De inleiding door Barbara Ohlenforst, hoofd van de NLR-afdeling Vertical Flight, draaide rond de drie pilaren van de NLR: duurzaamheid, competitief en veilig. 

Nadien kreeg de adviseur van de Onderzoekraad voor Veiligheid het woord en hij was opgetogen te kunnen vertellen dat er sinds het ongeval met de Schweizer PH-OKE in 2014 geen enkel ongeval met een burgerhelikopter in Nederland meer is gemeld. En duidelijk verbetering dan in het verleden. Alvast een zeer positieve noot op deze veiligheidsdag.

Joost Vreeken van NLR gaf toelichting bij de documentatie die het ESPN-R (European Safety Promotion Netwerk Rotorcraft) in de laatste maanden heeft uitgegeven en welke je hier (gratis) kunt vinden. Nadien kregen we een update van de technische hulpmiddelen in de helikopter onder de titel '(Hoe) helpt technologie mij?' door Marc Cruellas van NLR.   

Dan was het woord aan de aanwezigen in de eerste workshop: 'Toekomstige Ontwikkelingen in de helikopterwereld'. De brainstorming gaf verschillende ideeën en visies over de eVTOL's en de mogelijke inzet in het Nederlandse luchtruim. Met de eerste commerciële inzet in Frankrijk volgend jaar gedurende de Olympische Spelen in Parijs kunnen we aannemen dat binnen de komende 5 jaar ook wat staat te gebeuren in Nederland.

De tweede workshop behandelde de 'Toekomstige veiligheidsrisico's' eenmaal deze nieuwe toestellen zullen worden geïntegreerd in ons al druk luchtruim. Als men eVTOL's gaat inzetten als stadstaxi's in grote steden zullen er nieuwe aspecten en risico's de kop opsteken aan dewelke we vandaag nog niet hebben gedacht. Een interessante discussie met alle experten rond de tafel en ideeën waarmee NLR aan de slag kan.

Met wat napraten bij een drankje en een hapje werd deze zeer interessante veiligheidsdag afgesloten. Cross Fingers voor een 2023-2024 zonder helikopterongevallen. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *