Bezig met laden...

Logboek

Hill Helicopters verkocht reeds 778 helikopters

Hill Helicopters verkocht reeds 778 helikopters

Afgelopen week volgden de maandelijkse update van de ontwikkeling van de Hill HX50 helikopter. 

Stichter en CEO Jason Hill trok 2 uur uit om meer dan 2.000 geïnteresseerde kijkers via een interactieve webstream de status van het turbinehelikopter-project HX50 toe te lichten. 

De verkoop van de Hill helikopters blijft lopen als een trein, in het totaal reeds 778 helikopters verkocht waarvan 637 van het type HX50 (private - niet gecertificeerd) en 141 van het type HC50 (commercieel - gecertificeerd). Deze 778 helikopters zullen worden geëxporteerd naar 56 verschillende landen. Ander goed nieuws was ook dat de tijdslijn, waarbij de eerste vlucht van de HX50-prototype gepland is eind 2023, bevestigd is. De eerste 'groundrun' van de GT50-turbinemotor is voorzien voor eind van de zomer 2023.

Onderstaande video is de integrale opname van deze webmeeting en covert volgende topics:

 • Composiet casco uit één stuk
  • Hill heeft intussen nu zijn 4e prototype gebouwd van de composiet 'airframe' waarbij de helikopter zowel buiten als binnenin nu echt vorm krijgt. Een dergelijk grote composiet casco uit een stuk is vrij uniek en Hill doet intussen reeds onderzoek naar de inzet van robotica bij de productie van deze grote romp.
  • Ook het composiet staartstuk krijgt vorm en het eerste prototype is intussen reeds klaar
  • Het composiet-team van Hill werkt nu ook aan de cabinedeuren.     
 • GT50-turbine en motor-gearbox
  • Nu de belangrijkste beslissingen over de GT50-turbinemotor omgezet zijn in CAD is men begonnen met de testproductie van de verschillende onderdelen. 
  • De motor-gearbox die de snelheid van de uitgaande as van de turbine, 36.000 RPM (toeren per minuut), terugbrengt naar 6.000 RPM is klaar en ook de speciale aandrijvings-as naar de rotor-gearbox in intussen klaar voor de nodige testen.  
 • Digital Cockpit
  • Hier werkt men verder om de connectiviteit en interactie met de gebruiker / piloot verder te verfijnen en is men de software aan het ontwikkelen die moet zorgen voor de verbindingen met de hardwarecomponenten.
  • De HX50 zal standaard uitgerust zijn met een 2-assige autopiloot (pitch en roll) maar kan middels een optie en meerprijs van £ 25.000 ook worden voorzien worden van een 4-assige autopiloot (yaw en collective input).
 • Productiehallen en equipment
  • Het ontwerp van de nieuwe fabriek (350.000 sqf) is klaar, alle aanvragen volledig gedetailleerd en de bouwvergunning zou op 15 mei 2023, na de lokale verkiezingen in de regio, een feit moeten zijn
  • Jason Hill en zijn rechterhand Marc hebben intussen de wereld rondgereisd en alle productie equipment met lange leveringstermijnen (6 tot 18 maanden) aangekocht.

Tot zover de maandelijkse update van het Hill HX50-project. Het is telkens weer een interessante presentatie omdat CEO Jason Hill zijn volgers ook deelgenoot maakt van de problemen en oplossingen rond de nieuwe helikopter. De zelfzekerheid, de vastberadenheid en overtuigingskracht van Jason Hill doen je bijna geloven dat de helikopter reeds vliegt. Maar daarvoor is het nog wachten tot einde 2023 of iets later en tot dan blijven we enthousiast maar kritisch dit project volgen.

We hadden het op de presentatie van de Leonardo AW09 over de moeilijke weg die dit project van startup Marenco heeft afgelegd. Het prototype van dit toestel (die toen Marenco SH09 noemde) was klaar in november 2013. Nu bijna 10 jaar later heeft het project met de hulp van Leonardo een lange weg afgelegd en is de certificatie ten vroegste voorzien voor 2024. Het is niet zo eenvoudig om een helikopter te bouwen...

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *