Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: NL schepen & helikopters in NATO verband - Tiger & EuroFlir - Autopilot

Kort nieuws: NL schepen & helikopters in NATO verband - Tiger & EuroFlir - Autopilot

Nederlandse schepen en helikopters vertrokken in NAVO-vlootverband

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën vertrok gisteren zondag uit Den Helder. Het marineschip sluit zich de komende vier maanden aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO.

Zr. Ms. De Zeven Provinciën is uitgerust met een NH90-gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Het marineschip neemt het van de multipurpose-fregat Zr.Ms. Van Amstel over, dat momenteel deel uitmaakt van SNMG1. Nederland voert heel 2022 het commando over de maritieme taakgroep. Momenteel is dat in handen van de Nederlandse commandeur Ad van de Sande.

Zr. Ms. Rotterdam is gisteren ook vertrokken met aan boord twee Cougar-helikopters van het DHC. Het schip en de helikopters gaan deelnemen aan de Nato-oefening Cold Response.

Beide schepen zullen gedurende hun opdracht ook klaargehouden worden in het kader van de flitsmacht van de NATO.

 

Safran krijgt order voor de optronische kijkers van de 'nieuwe' Tiger MkIII-helikopter

Voor de mid-life upgrade van de Tiger-aanvalshelikopter heeft Safran Electronics & Defense een contract gewonnen voor de levering van 85 Euroflir 510 optronische (elektro-optische) kijkers. Dit gyro-gestabiliseerde optronische systeem, de opvolger van het Strix-vizier, zal worden gebruikt op Tiger MkIII-helikopters ingezet door Franse en Spaanse strijdkrachten.

De Euroflir 510 is een belangrijk onderdeel van het wapensysteem van de Tiger MkIII. Gemonteerd over de cockpit, zal het de bemanning ongeëvenaarde observatieprestaties bieden, ook in een gedegradeerde visuele omgeving (DVE), en dag en nacht te zorgen voor identificatie van bedreigingen. Ontworpen voor eenvoudige integratie op de Tiger ondersteunt de Euroflir 510 alle wapens van de helikopter, inclusief kanonnen, lasergeleide lucht-grondraketten, lucht-luchtraketten en raketten met een nauwkeurigheid tot op een meter.

Dit optronische systeem combineert 12 sensoren met een multispectrale telescoop met een zeer lange focale lengte en ultra-high-performance zichtlijn ('line of sight') stabilisatie. Het biedt verschillende observatiekanalen om alle bandbreedtes van zichtbaar tot infrarood te dekken, vier soorten lasers en geïntegreerde "see spot" technologie.

Safran ontwikkelt en produceert de Euroflir 510 in Frankrijk. De eerste leveringen van de EuroFlir 510 zijn gepland voor 2027.

 

Genesys Autopilot bouwt aan 4-assige HeliSAS

Genesys, een van de eerste fabrikanten welke een eenvoudige en betaalbare autopilot voor lichte helikopters op de markt heeft gebracht, heeft aangekondigd dat het is begonnen met de ontwikkeling van de 4e as op de HeliSAS® Autopilot en Stabiliteitssysteem

Door het gebruik van deze 4e as voegt Genesys de belangrijke functies 'Hover & Hold-functionaliteit' en 'Collectieve Controle' toe aan de HeliSAS®-productlijn. De nieuwe functionaliteit biedt piloten de mogelijkheid om met één knop de helikopter in een stabiele vaste positie te hoveren en de oriëntatie te behouden terwijl hij zich concentreert op andere prioriteiten. De functie 'Collectieve Controle' verzekert de juiste snelheid in alle fasen van de vlucht.

De prijs voor een 4-assige HeliSAS zal worden bekendgemaakt na de voltooiing van de certificatie en de beschikbaarheid van de STC, welke eind 2023 worden verwacht. Ter info: de huidige twee-assige HeliSAS® Autopilot op een Robinson R44 kost vandaag $ 54.300. Lees hier de technische beschrijving.

Genesys Aerosystems heeft reeds meer dan 1.000 HeliSAS systems uitgeleverd aan 100 helikopteroperatoren, inbegrepen een aantal HEMS-operatoren. HeliSAS is reeds gecertificeerd op de Airbus Helicopters H120, H125, en H130; de Bell 206B/L, 407, and 505; de Robinson R44 and R66; en de Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *