Bezig met laden...

Logboek

Airbus Racer - voorbereiding voor eerste vlucht

Airbus Racer - voorbereiding voor eerste vlucht

Racer (Rapid And Cost-Effective Rotorcraft), is een Europees gesponsord ontwikkelingsprogramma onder leiding van Airbus Helicopters, welke een demo-helikopter met een kruissnelheid van 400 km/u wil bouwen, daar waar een conventionele helikopter maximaal 260 km/u bereikt. Daarnaast moet de Racer 20% minder CO² uitstoten, minder verbruiken en 25% minder kosten per kilometer.

De afgelopen 3 jaar heeft het project vertraging opgelopen door de impact van de covid-pandemie op de complexe samenwerking van 13 Europese landen (zie schema).

Maar nu kan Airbus Racer projectleider en hoofd van de ontwikkeling, Brice Makinadjian een grote stap voorwaarts in het programma aankondigen. Het testprogramma voor het uithoudingsvermogen van de belangrijke main gearbox (MGB) is met succes afgerond.

Het uithoudingsprogramma maakt deel uit van het MGB-integratietestprogramma, dat is uitgevoerd door teams van Airbus Helicopters in het Franse Marignane. De subcomponenten van de MGB zullen nu samen met projectpartner Avio Aero worden onderzocht voordat ze terugkeren naar Marignane voor de vermoeidheids- en olieverliestests, die ook deel uitmaken van het integratietestprogramma.

Ondertussen is de MGB begonnen aan zijn acceptatietest in Marignane, voordat deze de komende weken in de Racer-demonstrator wordt geïntegreerd. De doelstelling is nog steeds om de Racer-demonstrator voor het eind van 2023 te laten vliegen. Aan het begin van het project was gepland om de Racer voor het eerst in 2020 te laten vliegen.

Het ambitieuze Racer project wordt ontwikkeld door Airbus Helicopters samen met 40 partners uit 13 Europese landen, waaronder Nederland en België. Hoofdingenieur Makinadjian heeft toe dat het samenbrengen van 40 partners in het project en de covid-pandemie hem kopzorgen heeft bezorgd maar dat hij ook veel positieve aspecten ziet in de rijke ervaring die al deze bedrijven in het project samenbrengen. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *