Bezig met laden...

Logboek

SDF en Russian Helicopters beeindigen VRT500 overeenkomst

SDF en Russian Helicopters beeindigen VRT500 overeenkomst

Het Tawazun SDF (Strategic Development Fund), een investeringsfonds van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft een overeenkomst ondertekend met Russian Helicopters om de samenwerking voor het ontwikkelen en commercialiseren van de VRT500 helikopter en de VRT300 UAV te beëindigen. 

Beide partijen hadden daarvoor in 2020 het bedrijf Aeroter opgericht in Singapore. Dit was een nieuwe Singaporese holding boven VR-Technologies, een bedrijf van Russian Helicopters. Na een kapitaalsinbreng van $400 miljoen zou SDF (Tawazun Strategic Development Fund), de investeringsarm van de Tawazun Economic Council uit Dubai UAE, 50% van de aandelen in het nieuwe bedrijf Aeroter verkregen hebben. We konden wel geen bevestiging vinden dat deze financiële transactie ooit is afgerond en hebben het idee dat deze deal nooit 100% is doorgegaan.  

Tawazun SDF ondertekende vervolgens een intentieverklaring om tijdens de Dubai Airshow 2021 om 100 VRT500-helikopters van Aeroter te kopen voor € 216,9 miljoen ($ 248,2 miljoen). De levering van de helikopters, die bedoeld waren voor gebruik door de overheid van de Emiraten, werden toen eind 2023 verwacht.

Op 22 mei 2022 analyseerden we het project VRT500 toen de Europese sancties tegen Rusland zowat het ganse project aan de ketting legden. Volgens ons was het project te Westers gericht qua ontwikkeling (door het Italiaanse Vertex Aero) en qua partners (verschillende Westerse partners) dat het project geen kans op slagen meer had. 

Blijkbaar hebben SDF en Russian Helicopters dit nu ook begrepen en hebben ze de stekker uit dit project getrokken. Of Russian Helicopters dit project nu alleen zal ontwikkelen is niet bevestigd maar we betwijfelen dit ten zeerste. In 2019 bestelde Heliflight uit Stroe een VRT500... 

Onderstaande video: de maquette van de VRT500 op de Maks 2019

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *