Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux luchtvaartregisters

Nieuws uit de Benelux luchtvaartregisters

 

Dodelijke crash met de Robinson R22 met registratie I-B949, ex OO-HDZ

De knalgele R22 van Heli&Co uit 2004 met registratie OO-HDZ werd in april 2013 naar Italië verkocht en daar omgebouwd als ULM-helikopter en in het Italiaans luchtvaartregister ingeschreven als I-B949.

Op 14 januari 2023 is het toestel in het Italiaanse Prato gecrasht. Piloot en eigenaar F. Nenchini overleefde de crash niet, hij stierf ter plaatse. 

Het ongeval gebeurde toen de 80-jarige piloot Nenchini voor de ogen van zijn vrouw en zoon opsteeg vanop het weiland achter zijn woning. Hij raakte met de helikopter een hoogspanningskabel waarna de helikopter ter pletter stortte.  Foto ongeval © Brandweer Prato (I)

 

Eerste vlucht van de Airbus H130 - PH-ZUT bij HeliCentre

Na zijn aankomst bij HeliCentre op 21 maart 2023 was het wel even wachten om de nieuwe helikopter van eigenaar Peter Van Zutphen in actie te zien bij helikopteroperator HeliCentre. 

Maar op 15 april was het eindelijk zover en konden medewerkers, familie en vrienden van HeliCentre vanop Lelystad de eerste vluchten meemaken met de knappe Airbus H130 helikopters. 

Collega Berend-Jan Floor van Aironline.nl was erbij en stuurde ons een mooie fotoreportage - met onze dank! We kunnen ons moeilijk van de indruk ontdoen maar dit toestel is een van de mooiste helikopters welke in de Benelux rondvliegen.

 

Robinson R44 Raven 1 ingeschreven als OO-FDP in België

We schreven eerder dat de R44 met registratie OO-FDP op weg was naar het Belgisch luchtvaartregister. Het toestel is uiteindelijk op 11 april 2023 ingeschreven in België voor de nieuwe eigenaar Defrajo uit Pittem. 

Het was afkomstig van het Duitse Air LLoyd waar het actief was als D-HALN vanaf Bonn/Hangelar. Het toestel was voor D-HALN al geregistreerd als EI-NBP en F-GZBP. 

Bij Defrajo vervangt de OO-FDP de Robinson R44 met registratie OO-FDE.

Foto © Freddy Ceulemans - met onze dank.

 

Robinson R44 Raven 1 met registratie OO-FDE

De Robinson R44 Raven 1 met registratie OO-FDE, voorheen van firma Defrajo is nu eigendom van Roecuir uit Roeselare. Het toestel arriveerde op 11.04.23, komende vanaf de luchthaven van Wevelgem, op de Antwerpse luchthaven, waar het nu staat gebaseerd.

Deze helikopter is er sindsdien in gebruik door de firma Héli & Co sa.

 

Robinson R22 Beta 2 met registratie OO-ULM uitgeschreven

Deze mooie Robinson R22 met de toepasselijke naam OO-ULM van de eigenaarsfamilie Coddens werd na 4 jaar uiteindelijk uitgeschreven uit het Belgische luchtvaartregister.

Het toestel was in 2019 naar Italië verkocht om daar zijn leven verder te zetten als een echte ULM-helikopter na een ombouw.

Wijlen vader Roland Coppens, was destijds bestuurslid van de Belgische ULM-federatie (net als zijn zoon vandaag) en was de stichter van het ULM-vliegveld in het Belgische Baisy-Thy. 

Foto © Tom Buysse - met onze dank.

 

Gazelle SA342M met registratie OO-VDA

Deze knappe Gazelle met registratie OO-VDA is luchtwaardig gekeurd door DGLV en heeft zijn eerste vlucht op 19 april achter de rug vanop de helihaven EBZM te Zomergem. 

Deze helikopter vloog op 23.04.23 vandaar naar de luchthaven van Wevelgem, waar het sindsdien staat gebaseerd.

Bekijk hier meer foto's van de OO-VDA

Foto's © T. Vanden Abeele - met onze dank.

 

Nieuwe Gazelle SA342M in het Belgisch register

De Gazelle SA342M met serienummer 4102 werd op 11 april 2023 in het Belgisch luchtvaartregister ingeschreven als OO-EVA voor Xavier de Tracy.

Het toestel is afkomstig van het Frans leger ALAT (Aviation Légère de l'Armée de Terre) waar het vloog als 4102 GJW en kreeg nadien een Franse burger registratie F-MGJW - M(ilitair)GJW.  

Deze Gazelle zal zijn originele camouflagekleuren behouden en is voorzien om ten vroegste eind juni 2023 zijn eerste vlucht te maken als OO-EVA.

 

Nieuwe inschrijving in het Luxemburgs register: LX-HLY - Airbus H130 T2

Op 12 april werd een Airbus ACH130 ingeschreven in het Luxemburgs luchtvaartregister als LX-HLY. Deze VIP-helikopter is gebouwd in 2021 en werd eerst HB-ZPV in Zwitserland.

Eind 2021 verkaste het toestel naar Monaco en kreeg het daar de registratie 3A-MFM en vliegt het regelmatig vanop een VIP-yacht, de Flying Manta

Nu is het geregistreerd in Luxemburg maar de eerste vluchten als LX-HLY waren vanop het yacht in de baai van Palma de Mallorca naar de luchthaven van Son Bonet op Palma. Op 5 mei vloog het terug van Palma naar de heliport van Archamps (nabij Genève). We vermoeden dat we het toestel niet dikwijls in Luxemburg zullen vinden.

Vorig jaar was het toestel even op Lelystad - zie fotoreportage van Berend-jan Floor.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *