Bezig met laden...

Logboek

De Spaanse NH90 vloot groeit bij luchtmacht, landmacht en marine!

De Spaanse NH90 vloot groeit bij luchtmacht, landmacht en marine!

Met meer dan 10.000 vlieguren op zijn naam heeft de Airbus NH90 het Spaanse leger en de luchtmacht voorzien van nieuwe mogelijkheden, vlootrationalisatie en veiligheidsverbeteringen. De leveringen van de tweede batch, die in 2024 zal beginnen, zullen de marine ook uitrusten met de modernste amfibische helikopter die ooit in Spanje is ingezet.

De relatie van Spanje met de NH90 begon in 2006, toen de Spaanse Defensie zijn eerste partij NH90's kocht. Er zijn in totaal 15 helikopters besteld voor het Spaanse landleger en zes voor de Spaanse luchtmacht, die allemaal zijn geleverd. Met als doel de tactische helikopters te blijven vernieuwen, gaf Spanje in 2018 groen licht voor een tweede batch van 23 NH90 helikopters.

Bij deze gelegenheid omvatte het ook de ontwikkeling en productie van zeven marine-MSPT-varianten (Maritime Spanish Tactical Transport Helicopter) om de Spaanse marine uit te rusten met multifunctionele tactische transporthelikopters die kunnen opereren bij slecht zicht, ongunstige weersomstandigheden en 's nachts. Het is ook uitgerust om indien nodig zoek-en reddingsmissies in gevechten (CSAR), medische evacuatie en logistieke transportmissies uit te voeren. 

De Sarrio's van het Spaanse leger
De integratie in 2014 van de NH90 door het Spaanse leger, dat hem de Sarrio noemde, maakte een aanzienlijke winst in effectiviteit mogelijk voor tactisch transport, luchtaanvallen en speciale operaties onder veeleisende omstandigheden. Generaal Pablo Muñoz Bermudo, generaal van de FAMET, zei: “De introductie van de NH90 als een hoogwaardige tactische helikopter heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt in zowel onze capaciteiten als de veiligheid van legerpersoneel. Het heeft bewezen zeer betrouwbaar te zijn tijdens de vlucht in vijandige omgevingen, zoals we onlangs zagen tijdens hun inzet in Mali. De FAMET wil deze helikopter geleidelijk integreren met de andere wapensystemen van het leger om een effectief antwoord te kunnen geven op alle missies die we uitvoeren.” Er zijn ook geleidelijk nieuwe missiesystemen opgenomen om de functies ervan te optimaliseren (ballistische bescherming, rollaadsysteem, 12,7 mm machinegeweren, elektronische oorlogsvoering (EW) -systeem, sneltouw systemen en een vrachthaak).

Zes NH90 - wolven in Madrid
De zes NH90's gestationeerd bij de 48e Wing van de Spaanse luchtmacht in Madrid voeren missies uit zoals personeelsherstel, gevechtsredding en speciale operaties. Er kan ook een beroep op hen worden gedaan om medische evacuaties en SAR-missies uit te voeren. 

Eind september 2023 bereikten de ‘wolven’ van de Spaanse luchtmacht zoals ze bekend staan, 3.000 vlieguren. Volgens majoor Pampliega “hebben we onze operationele capaciteit bereikt in de drie hoofdrollen: personeelsherstel, speciale luchtoperaties en SAR/MEDEVAC-missies.” De eenheid maakt tevens deel uit van de NATO Response Force (NRF) voor Speciale Operaties. 

De eerste NH90 voor de Spaanse marine in 2024
De eerste NH90 die aan de Spaanse marine wordt geleverd, de MSPT, zal de beste amfibische helikopter zijn die de marine ooit heeft gehad en zal haar strategische capaciteiten aanzienlijk vergroten. De MSPT is een evolutie van de GSPA (Ground Spain Army) Standard 3-versie, beheerd door het Spaanse leger.

Het heeft een nieuw versterkt landingsgestel, een maximaal startgewicht van maximaal 11 ton, integratie van een automatisch identificatiesysteem (AIS) voor het volgen van schepen/helikopters en een automatisch blad- en staartvouwsysteem om de cockpittijd te minimaliseren en de veiligheid te vergroten technici aan boord. Bovendien zal de tweemotorige lichte helikopter, de Airbus H135 waarbij de leveringen aan de marine net begonnen zijn, een grote hulp zijn bij de training, aangezien het in de H135 geïntegreerde Helionix-elektronicasysteem sterk lijkt op dat van de NH90.

De NH90 HSPN: gemaakt in Spanje
Airbus Helicopters heeft de Spaanse Defensie een nationale oplossing voorgesteld voor de ontwikkeling van de nieuwe anti-onderzeeboot-helikopter voor de marine, de NH90 HSPN. In overeenstemming met de richtlijnen van de Defense Industrial Strategy 2023, gericht op het versterken en consolideren van de nationale defensie-industrie, stellen de ontwikkelingsstudies voor de HSPN een soevereine Spaanse oplossing voor, waarbij Airbus Helicopters optreedt als coördinator van andere Spaanse defensiebedrijven zoals Indra, Tecnobit en Navantia. De HSPN zal een modern, volledig getest en gecertificeerd product zijn dat al wordt gebruikt door een aantal internationale bondgenoten van Spanje, zoals België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland. Het kan in meerdere scenario's door de Spaanse marine worden ingezet.

Foto's © Airbus Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *