Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot

De zomermaanden zijn meestal niet de makkelijkste maanden om nieuws over helikopters en drones te vinden maar toch konden we deze maand weer enkele nieuwtjes sprokkelen. 

 

Een oudje of de oudste?

We lazen een leuk artikel op de website www.hangarflying.eu over de allereerste helikopter die ooit in het Belgisch register werd geregistreerd.

Het was een Hiller UH-12 ofte Hiller 360 die op 10 augustus 1950 de registratie OO-MAT kreeg, een verwijzing naar de matrassen van de eigenaar Leon Bekaert. Deze was ook eigenaar van de matrassenfabriek BEKA. 

Op 10 juli 1950 doopte de echtgenote van Leon Bekaert de helikopter te Ukkel. Spijtig genoeg duurde de geschiedenis van de eerste helikopter in het Belgisch luchtvaartregister niet al te lang want op 23 oktober 1951 werd het toestel weer uitgeschreven.  

Op 26 oktober 1951 werd het toestel in de UK ingeschreven als G-AMMY voor het bedrijf Pest Control uit Cambridge. Op 15 november 1955 kreeg het een nieuwe eigenaar ook uit Cambridge en op 3 november 1958 werd het afgeschreven en uitgeschreven uit het Britse register. 

Foto: uit het Algemeen Rijksarchief  - Video: National Aerospace Library

 

Leonardo AW139 met registratie PH-DCG 

De knappe Leonardo AW139 die een aantal keren te zien was in afleveringen over de Caribische Kustwacht op National Geographics TV werd op 11 juli 2023 uit het Nederlands luchtvaartregister geschrapt. 

Het toestel was van 2009 tot 2012 actief bij de Britse RAF als trainingshelikopter en werd op 2 november 2012 ingeschreven in het Nederlands luchtvaartregister.

De helikopters was tot midden 2022 actief bij de Kustwacht van het Caribisch gebied en werd sinds oktober 2022 te koop aangeboden. Het toestel zou verkocht zijn aan een Canadees bedrijf. 

 

Nieuwe aanwinst: Robinson R44 OO-RBS 

Op 25 juli werd een Robinson R44 Raven II als OO-RBS ingeschreven in het Belgisch luchtvaartregister. Het toestel werd ingeschreven op naam van RBS Immo te Eghezee en kreeg zijn basis op EBNM (vliegveld Namen -Temploux).

De helikopter werd gebouwd in 2006 en vloog eerst in Duitsland als D-HFCI voor Heli-Flight Cottbus. In april 2007 verhuisde het naar Tsjechië en kreeg daar de registratie OK-TLH tot het 31 juli 2023 werd uitgeschreven. 

Foto als OK-TLH © Johannes Hermann - met onze dank. 

 

Robinson R44 - OO-HCA krijgt overhaul

De Robinson R44 Clipper I met registratie OO-HCA van Heli&Co is reeds enige tijd uit de lucht maar zal tegen eind dit jaar een overhaul krijgen. Het toestel werd in 2006 aangekocht door de toenmalige Belgische prins Filip die het baseerde in een heligarage in het koninklijke domein van Laken. In februari 2013, net voor hij koning werd, verkocht prins Filip de bordeaux-kleurige R44 aan Heli&Co. 

Heli&Co liet het toestel in de firmakleur 'geel' spuiten en in 2018/2019 kreeg het toestel zijn eerste overhaul. Het toestel staat intussen sinds september 2021 aan de grond wegens het bereiken van het toegestane aantal vlieguren maar zal na een nieuwe overhaul begin volgend jaar terug kunnen vliegen.  

Nog bij Heli&Co verdween de Robinson R44 met registratie F-HIMO op 29 maart 2023 terug naar Frankrijk. Het werd op 21.06.23 in het Franse register officieel overgeschreven op naam van de nieuwe Franse eigenaar Aeroclub - Heli Club du Perigord met thuisbasis te Sarlat Domme (Frankrijk). 

 

Record aantal helikopters boven de Benelux

Ons Helispotter Live Trafiek systeem toont niet alleen de trafiek van de helikopters boven de Benelux maar houdt ook sinds meer dan 10 jaar het aantal helikopterbewegingen bij per dag. 

Op vrijdag 7 juli 2023 werd het record van het aantal verschillende helikopters op een dag boven de Benelux verbroken. Er werden dan niet minder dan 117 helikopters boven de Benelux waargenomen. Het vorige record was 115 helikopters en dateert van donderdag 22 september 2022 en dinsdag 11 oktober 2022.  

 

Ongeval met de Bell JetRanger OO-MOK

De Agusta-Bell 206B JetRanger III met registratie OO-MOK was van plan om bij te tanken aan het tankstation van het Dijon-Darois Airfield (LFGI), Côte-d'Or, Bourgogne-Franche-Comté. Daarbij raakten de draaiende rotorbladen het dak van het tankstation en crashte de helikopter op slechts enkele meters van het tankstation. Het 45-jaar oude toestel is onherstelbaar beschadigd in de crash. 

De vier inzittenden, piloot Luc Vandewalle, zijn dochter, zijn schoonzoon en zijn 6-jarig kleinkind, allen van Belgische nationaliteit, kwamen gelukkig slechts lichtgewond uit de helikopter.

De piloot wijt de crash aan een technisch mankement. De Franse luchtvaart onderzoeksautoriteit heeft een onderzoek ingesteld. Foto © Gaston De Mol 

 

Nagelnieuwe Nederlandse Chinook CH-47F verliest deur

De laatst aangekomen nieuwe Chinook CH-47F MYCAAS II met registratie D-605 heeft bij de tweede dag van zijn testvluchten een incident veroorzaakt. Het toestel verloor bij een testvlucht rond de Ossendrechtse Heide een deur boven een weiland. De deur is nadien gevonden en heeft geen schade veroorzaakt. De helikopter is nadien zonder problemen veilig geland op de basis Woensdrecht en de bemanning is ongedeerd.

Het toestel was nog bij DMO (Defensie Materieel Organisatie) waar het specifieke Nederlandse uitrusting krijgt ingebouwd vooraleer het wordt overgedragen aan DHC (Defensie Helikopter Commando) op de basis Gilze-Rijen. 

Na een kort onderzoek kwam geen specifieke oorzaak aan het licht maar werden voor alle zekerheid ook alle andere nieuwe Chinooks nagezien.   Foto © Yannick dK - http://hydraphotography.nl/ met onze dank

 

Oude Belg OO-PRB verzeilt in Indonesië

De Robinson R22 Beta II met registratie OO-PRB van HSB werd in 2017 uitgeschreven uit het Belgisch luchtvaartregister. Het kreeg in 2019 een Amerikaanse registratie als N22F en in april 2022 werd het verkocht naar Indonesië als PK-RTP.  

 

Leonardo AW139 met registratie PH-EUF verliet Den Helder

De wit-rood-zwarte Leonardo AW139 met registratie PH-EUF van helikopteroperator CHC heeft zijn basis Den Helder verlaten en werd intussen ook uitgeschreven uit het Nederlands luchtvaartregister.

Het toestel was sinds nieuw, in 2012, in Nederland actief en verhuist nu naar Brazilië waar het vermoedelijk zal ingeschreven worden als PR-CGT. 

We vermoeden dat het toestel zal worden vervangen door de vroegere PH-SHK die sinds 2019 voor Wiking in Duitsland vloog en begin dit jaar terug bij CHC vloog als EI-HJV. Het toestel is in Ierland op 4 augustus 2023 uitgeschreven vermoedelijk op weg naar Nederland.  Foto bovenaan en deze © Sir Hofma - met onze dank.

Naschrift: Intussen is bekend dat deze AW139 op 4 augustus 2023 in het Nederlands is ingeschreven als PH-SHK, zijn vroegere registratie in Nederland.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *