Bezig met laden...

Logboek

Proces van de Alouette kaping in Parijs van start

Proces van de Alouette kaping in Parijs van start

Op 6 september 2023 is in Parijs het proces begonnen tegen Radwan Fayed (Rédoine Faïd) en elf van zijn medestanders. Ze waren allemaal betrokken bij de spectaculaire ontsnapping van Rédoine Faïd uit de gevangenis van Réau, op 45 km van Parijs. Het assisenproces in het zeer zwaarbewaakte Parijse gerechtshof zal 7 weken duren.

Op 1 juli 2018 omstreeks 10u30 kwamen 3 zwaargewapende mannen aan op het vliegveld van Lognes (LFPL) waar ze een helikopterinstructeur gijzelden en hem dwongen met de Alouette II met call sign F-AZYQ naar de gevangenis van Reau te vliegen. Daar wisten ze ondanks een netwerk van stalen kabels boven de gevangenis toch een plaats te vinden om te landen en Rédoine Faïd mee te nemen. Het ganse gebeuren in de gevangenis duurde slechts een paar minuten.

Vanuit de gevangenis van Reau vloog de helikopter met de gangsters naar Gonesse (Val d'Oise) waar de gangsters de piloot vrij lieten en de cockpit van de helikopter in brand staken. Zij vluchten verder per auto over de A1 richting Noord (België). De helikopter werd later in de namiddag door de Franse politie voor onderzoek meegenomen. 

De zware gangsters is drie maanden na zijn ontsnapping opgepakt in zijn geboorteplaats bij Parijs. Hij verstopte zich af en toe onder een niqab om aan de politie te ontkomen. Bij zijn arrestatie werden ook zijn broer, zijn neef en een vrouw aangehouden.

Het was niet zomaar een Alouette II die werd gekaapt. De Alouette II met serial number 1003 was de oudste nog vliegende Alouette ter wereld. Het toestel is eigendom van de firma Les Anciennes Pales uit Signy Signets. In 2007 waagde deze Alouette II de oversteek naar Oshkosh (US), deels samen met de Belgische Robinson R44 met call-sign OO-HEY.

 

Naschrift 26 oktober 2023

Rédoine Faïd is voor deze ontsnapping afgelopen woensdag tot 14 jaar cel veroordeeld.  Faïds broer Rachid, die een helikopterpiloot gijzelde om hem te helpen ontsnappen, kreeg tien jaar.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *