Bezig met laden...

Logboek

Overzicht uitgevoerde reddingsacties door Belgische NH90 NFH

Overzicht uitgevoerde reddingsacties door Belgische NH90 NFH

Naar aanleiding van een schriftelijke parlementaire vraag door volksvertegenwoordiger en voorzitter van de Kamercommissie Defensie, Peter Buysrogge (NVA), kregen we inzicht over het aantal reddingsacties op zee met helikopters van de Belgische luchtmacht.

  2017 2018 2019 2020 2021
Seaking 31 22 0 0 0
NH90 NFH 53 32 57 37 62
Totaal (*) 84 54 57 37 62

(*) in dit aantal zijn ook een aantal loze meldingen begrepen waarbij de helikopter geen reddingsactie moest uitvoeren.

De kosten verbonden aan de inzet van de vier NH90 NFH helikopters (RN-01, RN-02, RN-03, RN-04) voor reddingsacties op zee maken deel uit van de globale budgettaire enveloppe; er wordt geen aparte kostenraming voor gemaakt. De kosten worden ook niet aan derden buiten Defensie doorgerekend. Hiermede kon of wilde de minister van Defensie geen prijs plakken op een vlieguur van de peperdure NH90. De Noorse Defentie berekende de kostprijs op €25.000 per vlieguur.

De huidige vloot die instaat voor deze reddingsdienst bestaat uit 4 helikopters van het marine type NH90 NFH die op de basis Koksijde gestationeerd zijn. Sinds het uitdienststellen van de Seaking en de Alouette III helikopters zijn dit de enige toestellen op deze basis.

Volgens plannen van Defensie zal deze basis ten vroegste in 2025 gesloten worden en zal de helikopter reddingsdienst met 123 militairen uitgevoerd worden vanop de luchthaven van Oostende. In Koksijde blijven beperkte trainingsactiviteiten op het heliplatform behouden, echter zonder permanente personeelsaanwezigheid.

En volgens het recent goedgekeurd STAR-plan van de Belgische Defensie, zullen voor deze SAR-activiteiten (Search & Rescue) vier kleinere helikopters worden aangekocht en worden de huidige 4 NH90 NFH helikopters dan volledig vrijgemaakt voor de missies en activiteiten van de marine.  

Pogingen om deze reddingsdienst te privatiseren, zoals in Nederland, Ierland en de UK dat reeds gedaan hebben, zijn in België nooit echt bespreekbaar gemaakt. 

Foto © Tom Buysse 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *