Bezig met laden...

Logboek

Airbus bestuurt FlightLab helikopter met tablet

Airbus bestuurt FlightLab helikopter met tablet

Airbus heeft met succes een nieuwe vereenvoudigde mens-machine-interface (HMI) getest, samen met geavanceerde autonome functies als onderdeel van project Vertex. Deze technologieën, ontwikkeld door Airbus UpNext, worden bestuurd door een tablet met touchscreen en zijn bedoeld om de voorbereiding en het beheer van missies te vereenvoudigen, de werkdruk van helikopterpiloot te verminderen en de veiligheid verder te vergroten.

Het FlightLab van Airbus Helicopters vloog volledig geautomatiseerd van opstijgen, taxiën, opstijgen, cruisen, naderen en vervolgens landen tijdens een testvlucht van een uur door een vooraf gedefinieerde route te volgen. Tijdens deze vlucht hield de piloot toezicht op het systeem dat onvoorziene obstakels kan detecteren en automatisch een veilige vliegroute kan herberekenen. Wanneer nodig kan de piloot de besturing eenvoudig via de tablet omzeilen en daarna de missie hervatten. De testvluchtperiode liep van 27 oktober tot en met 22 november in de vestiging van Airbus Helicopters in Marignane, Frankrijk. 

“Deze succesvolle demonstratie van een volledig autonome vlucht van opstijgen tot landen is een grote stap in de richting van de verminderde werklast van piloten en vereenvoudigde HMI die het Airbus Urban Air Mobility-team van plan is te implementeren op CityAirbus NextGen. Het zou ook onmiddellijke toepassingen kunnen hebben voor helikopters op lage vluchten dicht bij obstakels dankzij de informatie van de lidars aan boord”, aldus Michael Augello, CEO van Airbus UpNext.

Airbus Helicopters zal de verschillende technologieën waaruit Vertex bestaat, blijven ontwikkelen: op visie gebaseerde sensoren en algoritmen voor situationeel bewustzijn en obstakeldetectie; fly-by-wire voor verbeterde automatische piloot; en een geavanceerde mens-machine-interface - in de vorm van een touchscreen en een op het hoofd gedragen display voor monitoring en controle aan boord.

Op termijn zullen de succesvolle technologieën in bestaande en nieuwe helikopters worden ingebouwd.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *