Bezig met laden...

Logboek

Helihaven Coolen in Heythuysen (NL) is eindelijk geregulariseerd

Helihaven Coolen in Heythuysen (NL) is eindelijk geregulariseerd

Na de uitspraak van 21 juli 2021 kan de helihaven van Frank Coolen in Heythuysen nu opereren zonder verdere juridische kopzorgen.

Bij besluit van 29 juni 2020 hebben provinciale staten van Limburg de Luchthavenregeling voor de helihaven in Heythuysen vastgesteld. De luchthavenregeling is van toepassing op de helihaven bij het bedrijf van Frank Coolen te Heythuysen (Leudal).

Het terrein was sinds jaren in gebruik als helihaven. De minister van Verkeer en Waterstaat had daarvoor bij beschikking van 13 augustus 2009 toestemming verleend op grond van het Besluit inrichting en gebruik niet aangewezen luchtvaartterreinen, de zogenaamde BIGNAL-beschikking). Deze nieuwe luchthavenregeling vervangt eindelijk de BIGNAL-beschikking.

Er waren twee omwonenden van de helihaven die zich niet met de luchthavenregeling konden verenigen en die jarenlang tegen het verdere gebruik van de helihaven hebben verzet. 

Provinciale staten hebben twee keer eerder een luchthavenregeling voor de helihaven vastgesteld. Die besluiten van 17 december 2010 en 20 december 2013 heeft de Raad van State op vraag van deze omwonenden bij uitspraken van respectievelijk 12 december 2012, ECLI:NL:RVS:2012:BY5896, en 29 april 2015, ECLI:NL:RVS:2015:1346, vernietigd.

De Luchthavenregeling voor de helihaven van 29 juni 2020 werd op de zitting van de Raad van State van 14 juni 2021 behandeld. Op 21 juli 2021 werd uitspraak gedaan waarbij weliswaar het besluit van de provinciale staten van Limburg van 29 juni 2020 vernietigd werd, maar dat de rechtsgevolgen van dat besluit in stand blijven, voor zover deze niet artikel 6 van de luchthavenregeling betreffen (onbepaalde plaats van landing). Dit betekent dat de luchthavenregeling van kracht blijft zonder artikel 6.

Met deze uitspraak eindigt een lange juridische strijd van een paar omwonenden tegen de helihaven en komt 12 jaar onnodige ellende tot een eind. We wensen Frank Coolen en zijn bedrijf veel succes.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *