Bezig met laden...

Logboek

Oversteken per helikopter naar het Amerikaanse continent

Oversteken per helikopter naar het Amerikaanse continent

De oversteek wagen met een helikopter van Europa naar het Amerikaanse continent; het is weinigen gegeven. En met een eenmotorige helikopter is deze ganse operatie ook niet zonder risico; je vliegt vele honderden kilometers over water en sneeuw...

Het is een operatie die men in de puntjes moet voorbereiden, je moet er een maand voor uittrekken, je bent 9.000 Nm of 16.000 km onderweg in de helikopter of in het totaal zowat 100 vlieguren. Als je het op de wereldkaart bekijkt is het bijna de halve aardbol!

Tussen 8 Juli en 8 Augustus 2010, intussen 7 jaar geleden, waagden Paul Bossens en Peter Koekelkoren de trip van Belgie helemaal naar de fabrieken van Robinson op het vliegveld van Torrance in Zuid Californie in de USA. De Robinson R44 Clipper II was op dat moment aan zijn 12-jaars / 2.400u overhaul toe en het paste Paul en Peter om de helikopter zelf naar de Robinson fabriek te ferryen. Hun opzet lukte en Paul lande zijn Robinson R44 op 8 Augustus 2010 op de tramac aan de Robinson fabriek. Maar het kan ook anders: een eerste poging van Paul en Peter om in 2007 de transatlantische oversteek te doen strande op Ijsland toen een van de aandrijfriemen van de Robinson het begaf.   

Een uitgebreid verslag met een boeiende fotoreeks kun je hier lezen en bekijken; Paul en Peter hebben van iedere dag op hun wekenlange reis een fotodagboek gemaakt. Ze waren op de mooiste en spannendste plekken op onze wereldbol en brachten prachtige foto's mee.

Het toeval wil nu dat Paul gecontacteerd werd door de Zwitser, Rene Schmidlin die in Juni 2017 samen met co-pilot Paul Campiche ook de oversteek naar Amerika gaat maken met eindbestemming Brazilië. En vermits weinig mensen hiermede ervaring hebben komen ze bij Peter en Paul terecht met hun vragen. De twee Zwitsers hebben een website opgestart om hun exploten te delen, klik hier. Overigens is de tocht van Rene en Paul nog een stuk langer dan deze van Peter en Paul; met hun Robinson met call-sign HB-ZLO willen ze vliegen tot in Zuid Amerika, meer bepaalt tot Brazilie.

Nog een paar weken en we zien of de Zwitsers het exploot van Paul en Peter kunnen herhalen!  

Naschrift:

Rene en Paul vertrokken op 15 Juni 2017 voor hun lange tocht. Op 28 Juni 2017 moesten ze echter hun trip naar Brazilie stopzetten. Ze waren dan in Ijsland maar de weersomstandigheden lieten niet toe om de 345Nm lange tocht naar Groenland aan te vatten. Jammer maar helaas.  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *