Bezig met laden...

Logboek

Eindelijk...de Airbus Racer is 'bijna' klaar voor zijn maidenvlucht

Eindelijk...de Airbus Racer is 'bijna' klaar voor zijn maidenvlucht

Racer (Rapid And Cost-Effective Rotorcraft), is een Europees gesponsord Clean Sky 2 ontwikkelings-programma onder leiding van Airbus Helicopters, welke een demo-helikopter met een kruissnelheid van 400 km/u moet bouwen, daar waar een conventionele helikopter maximaal 260 km/u bereikt. Daarnaast moet de Racer 20% minder CO² uitstoten, minder verbruiken en 25% minder kosten per kilometer.

Maar het project heeft drie jaar vertraging opgelopen door de impact van de covid-pandemie, nieuwe technologie en de complexe samenwerking met partners uit 13 Europese landen (zie schema).

Maar nu kan Airbus Racer projectleider en hoofd van de ontwikkeling, Brice Makinadjian een grote stap voorwaarts in het programma aankondigen. De Racer is 'bijna' klaar voor zijn allereerste vlucht en Airbus wilde deze aankondiging doen voor de opening Heli-Expo op 27 februari 2024 in Anaheim US. De maidenvlucht zal plaats vinden in Marignane op het einde van maart.

De testpiloten hebben intussen reeds de nodige opleiding gekregen op de simulator en zijn verheugd over de eenvoud van de besturing van de Racer. Ze gaan ervan uit dat een professionele en ervaren helikopterpiloot maar een half uurtje nodig heeft om de Racer goed te kunnen vliegen.

Airbus plant een eerste testcampagne van 200 vlieguren om het toestel volledig uit te testen en te leren kennen. Helikoptervliegen aan 400km/u (216 kts) is duidelijk anders dan de conventionele helikopters die vandaag rondvliegen. Na de eerste reeks testvluchten zal een tweede reeks worden gevlogen die zich zal toespitsen op de verlaging van de CO² uitstoot en het verbruik, wat Airbus de 'eco' modus noemt.

Afhankelijk van alle testresultaten zal Airbus dan besluiten of dit type zal worden verder ontwikkeld en/of er bepaalde innovaties zullen worden gebruikt in andere of nieuwe Airbus helikopters.

Maar eerst is het afwachten op de maidenvlucht van de Raider eind maart! 

 

EU Clean Sky 2 - programma
Het Europees Clean Sky 2 s een publiek-privaat partnerschap tussen de Europese luchtvaartindustrie en de Europese Commissie en dat onderzoeksactiviteiten coördineert en deels financiert om aanzienlijk stillere en milieuvriendelijkere helikopters en vliegtuigen te leveren. Na het project is de industrie eigenaar van het gecreëerde IP (Intellectual Property) en kan ze deze aanwenden in nieuwe of bestaande toestellen.

Foto © Airbus Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *