Bezig met laden...

Logboek

Polen ontvangt derde en voorlaatste Leonardo AW101

Polen ontvangt derde en voorlaatste Leonardo AW101

Op 9 november kreeg de Poolse marine-luchtvaartbrigade in Swidnik haar derde van vier Leonardo AW101 helikopters. Het toestel werd gebouwd in de Leonardo fabriek van Yeovil in de UK (de voormalige Westland-fabriek). Het eerste toestel werd op 7 augustus 2023 geleverd.

Het toestel is een AW101 Merlin uitgevoerd als anti-submarine helikopter met extra CSAR-functie (Combat Search & Rescue). De vier AW101 anti-submarine helikopters moeten de Sovjet Mi-14 helikopters van de marine vervangen. De vierde en laatste AW101 zal voor het einde van 2023 worden geleverd. Het totale project heeft een waarde van € 370 miljoen.

Na de eerste levering in augustus bevestigde de Poolse minister van Defensie, Mariusz Blaszczak, dat hij de onderhandelingen heeft opgestart met PZL-Swidnik, dochtermaatschappij van Leonardo Helicopters, over de aankoop van nog 22 Leonardo AW101 Merlin helikopters. Deze helikopters zouden bestemd zijn voor de Aeromobile strijdkrachten. Het is onbekend hoever deze onderhandelingen staan en of de vermoedelijk nieuwe regeringsploeg van Donald Tusk deze deal zal doorzetten.

Foto © Leonardo Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *