Bezig met laden...

Logboek

Nieuw-Zeeland: volledig vrouwelijk team aan boord van NH90

Nieuw-Zeeland: volledig vrouwelijk team aan boord van NH90

Het 3e Squadron van de Royal New Zealand Air Force vormt de kern van een belangrijke prestatie in de militaire luchtvaart: het is de thuisbasis van het eerste volledig vrouwelijke team dat de NH90 in Nieuw-Zeeland bestuurt.

De vloot omvat acht NH90-helikopters, die sinds 2015 volledig operationeel zijn. Met missies variërend van ondersteuning van het leger op het slagveld tot zoek- en reddingsoperaties en amfibische operaties, is deze bemanning ook een van de pioniers die de weg vrijmaakt voor vele andere vrouwen in de militaire luchtvaart. 

Flight Lieutenant (FLTLT) Nicole Brooke, Flying Officer (FGOFF) Hayley Vincent en Flight Sergeant (F/S) Jen Hart maken deel uit van de geheel vrouwelijke 3 Squadron-bemanning van de Royal New Zealand Air Force. 

Wat de bemanning bindt, is een gedeelde passie voor de luchtvaart. FLTLT Brooke, FGOFF Vincent en F/S Hart herleiden het allemaal tot hun eerste enthousiaste ontmoeting met helikopters toen ze nog tieners waren, wat het begin markeerde van hun passie en latere toetreding tot de Royal New Zealand Air Force. 

Baanbrekende militaire luchtvaart in de RNZAF (Royal New Zealand Air Force)

Maar voor het 3e Squadron is de NH90 helikopter ook het embleem geworden van een baanbrekende mijlpaal: FLTLT Brooke, FGOFF Vincent en F/S Hart vormen de eerste volledig vrouwelijke bemanning die een NH90-helikopter in Nieuw-Zeeland bestuurt.

Het team kwam eigenlijk bij toeval samen: “We waren geprogrammeerd om bijna per ongeluk samen te vliegen voor een inzet op een vliegoefening in de bergen: we wilden hier allemaal heel graag naar toe en het was onze vriend en fotograaf Ned Dawson die zich realiseerde dat dit de eerste vrouwelijke bemanning was op de NH90 in Nieuw-Zeeland”, zegt FGOFF Vincent.

Mannen en vrouwen hebben bij de Royal New Zealand Air Force allerlei carrièremogelijkheden en kunnen in al deze functies samenwerken. Een cruciaal element om de volgende generatie luchtvaartenthousiastelingen te laten zien dat er geen onderscheid meer is tussen de geslachten. FLTLT Brooke legt uit: “Ik denk dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden in de luchtvaartindustrie om deze rollen door zowel vrouwen als mannen te laten uitvoeren. De baan verkoopt zichzelf echt, we moeten vrouwen gewoon laten zien wat de baan eigenlijk is”.

Foto's © Airbus Helicopters

 

 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *