Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (deel I)

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (deel I)

De afgelopen maand kregen we heel wat nieuws binnen over onze helikoptervloot in de Benelux. 

Eerst even over de activiteit van onze helikoptervloot. De afgelopen maand april 2024 was (weer) een zwakke maand wat betreft het aantal helikoptermeldingen boven de Benelux. April 2024 was in vergelijking met de twee vorige jaren de maand met de minste helikoptermeldingen; alleen april 2021 deed nog iets slechter. Het blijvend wisselvallig, regenachtig en winderig weer blijft blijkbaar de oorzaak van de mindere activiteit.

April 2024: 2.277 helikoptermeldingen boven de Benelux
April 2023: 2.401
April 2022: 2.374
April 2021: 2.234
Nota: een helikoptermelding is een helikopter die op een dag minstens één vlucht maakt. 

 

Drie Nederlandse Chinooks zijn nu gebaseerd in Irak

Op 8 april vertrok de eerste NL Chinook met een Antonov-transportvliegtuig naar Irak waar het vanop de Al Asad Airbase zal deelnemen aan de NAVO-missie (NMI). NMI is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. Vanaf 24 mei leidt de Nederlandse luitenant-generaal Cas Schreurs deze NAVO-missie in Irak.

Intussen zijn er drie NL Chinooks gebaseerd in Irak voor NMI samen met een 120-koppig helikopterdetachement Nederlandse militairen.  

Chinooks met registratie D-481, D-484 en D-603 zullen we voorlopig niet in Nederland zien. 

 

Stoelendans bij Heli & Co

Het Belgische Heli & Co levert zowel in Nederland als in België dagelijks pijplijn-inspecties en gebruikt daarvoor een wisselende vloot Robinson R44 helikopters. 

De komende maanden zal de Robinson R44 Raven 1 met registratie OO-AAR tijdelijk bij Heli & Co vliegen.  Het toestel zal daar de Robinson R44 OO-HEY vervangen die langer dan gepland in overhaul staat bij ATB. 

De Robinson R44 Raven 2 met registratie F-HMKG die ook tijdelijk bij Heli& Co vloog is daar sinds 18 april uit dienst en gaat terug naar zijn Franse eigenaar.

De knalgele Robinson R44 Cadet met registratie OO-FDS, de eerste Belgische R44 Cadet ooit in het Belgisch luchtvaartregister, staat te koop.

Het toestel blijft intussen wel pijplijncontroles vliegen voor Heli & Co. Volgens onze info zal het toestel door een nieuwe R44 Cadet worden vervangen.

 

Nog een MD Helicopter ingeschreven voor ESC Zwartberg

ESC, European Support Center Belgium, is sinds jaar en dag dé specialist MD Helicopters en onderhoudt onder andere de MD-vloot van de Belgische Luchtpolitie en de Luxemburgse LAR. 

De moeilijke onderdelenbevoorading door MD Helicopters in de afgelopen jaren verplichtten ESC ertoe om een aantal MD900-helikopters te gebruiken als onderdelendonor om alsnog een goede service te kunnen bieden aan haar klanten.

Zo werden reeds eerder de OO-AAT, de OO-CIO, de OO-EHA, de OO-EHM en de OO-KSH in het Belgisch luchtvaartregister ingeschreven voor ESC en werden deze toestellen opgemerkt in de ESC loods op Zwartberg (B).

Op 17 april 2024 werd ook de MD900 Explorer, voormalige G-CNWL, als OO-CWL ingeschreven op 17/4 in het Belgisch register maar gaat verder gebruikt worden als leverancier van wisselstukken. 

Het is niet onmogelijk dat uit deze reeks MD Helicopters toch een of twee toestellen terug vliegwaardig zou kunnen worden gemaakt en te koop worden aangeboden.

 

Bell JetRanger 206B II te koop

De bekende JetRanger met registratie OO-EAN, staat nu terug te koop.

Het wordt onder andere in onze 'Te Koop' rubriek te koop voorgesteld tegen een vraagprijs van 380.000 euro (+BTW).

Een tijdje geleden werd de knappe JetRanger per opbod via veilinghuis het Moyersoen aangeboden maar heeft daar blijkbaar niet het vereiste resultaat opgeleverd.

Het toestel staat nu in de Toran-loodsen op EBKT te Wevelgem.

 

 

Bristow SAR-helikopter met registratie PH-BSR terug naar de UK

In november 2022 schreef Bristow Nederland de Leonardo AW189 met registratie PH-BSR in het Nederlands luchtvaartregister. 

Het toestel werd op Den Helder gebaseerd en was onderdeel van de Bristow-vloot van drie AW189 helikopters die instaan voor de uitvoering van de Kustwachthelikopter-diensten in Nederland. Tot eind april 2024 was het toestel zeer actief vanop Den Helder.

Maar op 1 mei 2024 vertrok de AW189 naar Aberdeen. En op 5 mei 2024 werd het toestel uit het Nederlands register geschrapt. In Aberdeen wordt de PH-BSR volgens onze informatie nu geschilderd in de kleuren van de Ierse Kustwacht. Bristow won vorig jaar ook het Ierse kustwachtcontract en maakt nu de nodige voorbereidingen.

In Nederland moet de Kustwacht nu verder met twee AW189's, de PH-SAR vanop Den Helder en de PH-NCG vanop Midden-Zeeland. Het goede nieuws is dat binnen enkele maanden een Leonardo AW189 met registratie PH-RSQ die Bristow-vloot zal versterken.  

 

 

Een oude Belg, de Bell JetRanger met registratie OO-EPA vliegt nu in Spanje als EC-OHI

De mooie Bell JetRanger van Peter Aerts met registratie OO-EPA verkaste in februari 2024 naar Spanje. Het toestel uit 1976 was sinds 2018 ingeschreven in het Belgische luchtvaartregister.

Voordien was het reeds enige tijd actief vanop de helihaven Neerpelt als OK-AGF. Het toestel heeft een lange staat van dienst en was daarvoor ook actief in de VS, Frankrijk, UK en Tsjechië.

Nu werd het toestel ingeschreven in het Spaanse luchtvaartregister waar het de registratie EC-OHI kreeg. 

 

Deel II van 'Nieuws uit de Benelux helikoptervloot' verschijnt komende maandag.

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *