Bezig met laden...

Logboek

Britse Defensie verkoopt vijf 'nieuwe' Airbus H135 helikopters

Britse Defensie verkoopt vijf 'nieuwe' Airbus H135 helikopters

Een rare helikopteraankoop door de Britse Defensie. 

In oktober 2021 kreeg de Britse Airbus vestiging een contract voor de levering van 5 lichte bi-turbinehelikopters van het type H135. De toestellen moesten in 2022 worden geleverd. Bedoeling was dat de 5 toestellen een verouderde Gazelle-vloot zouden vervangen die als 'Project Matcha' actief waren in Noord-Ierland.

Maar bij een revaluatie van de veiligheidssituatie in Noord-Ierland werd beslist dat geen helikopters meer nodig waren in het 'Project Matcha'. Defensie zag toen geen andere inzet of missies die door de Airbus H135 konden worden uitgevoerd. Dus werden de net geleverde vijf Airbus H135 helikopters door de Britse Defensie in 'long-term storage' geplaatst in de Aircraft Maintenance & Storage Unit (AM&SU) op RAF Shawbury.

De vloot bestaat uit de volgende H135's: G-CMIR, G-CMIS, G-CMIT, G-CMIU, G-CMIV. Ze zijn nog steeds alle vijf geregistreerd op naam van Airbus Helicopters UK in het Britse civiele luchtvaartregister. 

In het afgelopen jaar heeft Defensie subtiel een aantal opties voor de Airbus H135-vloot onderzocht. De verkoop of lease-back aan fabrikant Airbus was een mogelijkheid of maar ook de transfer naar National Police Air Service, die reeds Airbus H135 helikopters in zijn vloot heeft. Blijkbaar is geen van beide opties voldoende interesse of budget beschikbaar. UK Defensie gebruikt overigens ook H135 als opleidingshelikopters maar ook daar was geen nood een extra toestellen. 

Nu lazen we bij Helihub.com dat James Cartlidge, de Britse Defensieminister, op een parlementaire vraag in deze zaak geantwoord heeft. Blijkbaar zijn er onderhandeling bezig met een andere staat om deze helikopters van de UK over te kopen. Verdere details en het mogelijke 'verkies' welke de Britse Defensie zal maken in deze zaak worden natuurlijk niet medegedeeld.

Foto © Ian Forshaw / MOD - OGL v1.0

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *