Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot - deel 2

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot - deel 2

In de afgelopen maand kregen we aardig wat nieuws uit de Benelux-helikopterwereld. We moesten dan ook deze populaire rubriek in twee delen opsplitsen waarvan we het tweede deel posten. 

 

Ecureuil AS350B2 met registratie N35YY verlaat België

Deze knappe Airbus Ecureuil (zie foto hierboven) vliegt al sinds 13 mei 2009 in België op naam van de firma Jaro Holding bv en was sinds augustus 2014 gebaseerd op een private helistrip te s’ Gravenwezel. Het toestel was in het verleden regelmatig present op fly-inns in Nederland en België.  

Het toestel werd nu verkocht naar de VS. De helikopter vloog op 19 september 2023 vanuit ’s Gravenwezel naar EHBK (Maastricht/Beek) waar het bij de firma Aircraft Solutions werd gedemonteerd voor verscheping naar de VS.  De inmiddels tachtigjarige eigenaar stopt thans definitief met vliegen en het toestel heeft dus België definitief verlaten. 

 

Robinson R44 Raven II met registratie OO-SAN

De nieuwe inschrijving in het Belgisch luchtvaartregister op 26 oktober 2023 van deze Robinson R44 met serienummer 14308 is voor de firma SanyRent uit Brecht, geleid door W. Van Asch. Het toestel werd gebouwd in 2019 en gaat vliegen als OO-SAN, een subtiele hint naar de naam van het bedrijf. 

Het toestel vliegt sinds 2020 in België toen de firma Keysers uit Brecht de helikopter kocht van de Duitse invoerder van Robinson Helicopters, de firma AeroHeli International.

De Robinson R44 bleef toen geregistreerd in Duitsland als D-HAIN maar vloog hoofdzakelijk in België. Afgelopen september 2023 werd het toestel in Duitsland uitgeschreven voor export naar België. 

  

Waar vliegen deze voormalige Benelux helikopters nu?

 • Hughes 269C - OO-DLM
  • Werd op 8 november 2007 afgeschreven uit het Belgische luchtvaartregister. Deze helikopter werd op 05 september 2007 zonder motor en rotorbladen opgemerkt in de loods van de firma ESC (European Support Center) op EBZW (vliegveld van Zwartberg). Het volledig zwart geschilderde cabineframe werd zonder staartboom op 15 oktober 2023 nog steeds in de loods van dit helikopterbedrijf opgemerkt. De restauratie van dit toestel is blijkbaar al heel lang geleden gestopt en staat het sindsdien gestockeerd onder een afgeplakte plasticfolie.
 • Robinson R44 Raven II - OO-WBS
  • De Robinson R44 Raven II met registratie OO-WBS en serienummer 10429 werd in 2006 uit het Belgisch register uitgeschreven en werd in Nederland ingeschreven als PH-SWB en vloog bij HeliCentre. Op 6 juli 2007 werd het in Zwitserland ingeschreven als HB-ZII voor PT-Aviation Service en nadien voor Heli Partner Heliapin AG tot 04 augustus 2021. Op 22 maart 2023 heeft Heliapin het toestel terug ingeschreven als HB-ZII met basis te Altenrhein. Op 7 augustus 2023 werd het toestel afgeschreven uit het Zwitsers luchtvaartregister.
 • Hughes 296C-300 - OO-WLA
  • Werd in november 2018 ingeschreven in Slovakije als OM-STA met Slovak Training Academy, s.r.o. als eigenaar en HELI COMPANY s.r.o. als operator. Op 26.06.23 werd het toestel in Oostenrijk geregistreerd als OE-XMT voor Reidinger Helicopter GmbH & Aerial Lazarus Air Corps te Diepolz (Oostenrijk). 
 • Agusta A109 - OO-AAN
  • Dit toestel uit 1991 met serienummer 7653 werd op 29 juni 1998 uit het Belgisch luchtvaartregister uitgeschreven. Het verhuisde naar Frankrijk als F-GPBS en werd nadien N901EM, N910EM, N109ES in de VS. Het toestel vloog lang voor EMS-operator Lifeflight of Maine. Eind 2022 werd het toestel geregistreerd als YS-132N in El Salvador. 

 

Drie Bell 47 helikopters uit het Belgisch register geschrapt

Afgelopen maand werden drie oldtimers, Bell 47-helikopters, uit het Belgisch luchtvaartregister geschrapt. Het betreft drie 'restauratieprojecten' van wijlen Eric Bussé, die door zijn overlijden in 2020 niet konden worden afgewerkt.

 • Bell 47G - OO-AEH 
  • Deze oldtimer uit 1948 stond sinds 2005 gestockeerd bij Bussé Helicopters te Neerpelt maar kreeg nooit een geldig luchtwaardigheidsbewijs als OO-AEH en heeft als OO-AEH ook nooit gevlogen.
 • Bell 47G-3B-1 (Soloy) - OO-DVM
  • Bouwjaar 1966 en eigendom van Dieter Vanoverberghe. Ook dit restauratieproject kwam nooit tot een geldig luchtwaardigheidsbewijs en het toestel heeft nooit met zijn registratie OO-DVM kunnen vliegen. 
 • Bell 47G - OO-LJL
  • Ook deze oldtimer uit 1951 zou als restauratieproject door de firma Bussé Helicopters weer luchtwaardig worden gemaakt. Eigenaar Arthur Tjon zocht nog naar alternatieven om voor het toestel alsnog een luchtwaardigheidsbewijs te bekomen maar zonder succes. Toestel staat bij Arthur in Dinteloord (NL).   

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *