Bezig met laden...

Logboek

Hall Of Fame: Mikhail Mil, grondlegger van de Russische helikopters

Hall Of Fame: Mikhail Mil, grondlegger van de Russische helikopters

Michail Leontyjevitsj Mil was een Sovjet-luchtvaartingenieur. Hij richtte de Mil Moscow Helicopter Plant op, die verantwoordelijk is voor veel bekende Sovjet-helikoptermodellen, die de prefix 'Mi' kregen.

Mil werd geboren op 22 november 1909 in Irkoetsk in een Joods gezin. Zijn vader was een werknemer van de Trans-Siberische spoorlijn en zijn moeder was tandarts. Zijn grootvader was een kantonist die was opgeroepen vanuit Libava (tegenwoordig Liepaja), Letland, en die zich na 25 jaar in de Keizerlijke Russische Marine in Siberië vestigde.

Op 12-jarige leeftijd won Mil de eerste prijs voor een modelzweefvliegwedstrijd. In 1926 ging hij naar het Siberisch Technologisch Instituut in Tomsk; omdat er echter geen curriculum voor luchtvaarttechniek was, stapte hij in 1928 over naar het Don Polytechnical Institute in Novocherkassk, waar hij zich kon specialiseren in de luchtvaart. Hij trouwde in 1932 met een medestudente, P.G. Rudenko, en samen kregen ze 4 dochters en een zoon.

Na zijn afstuderen aan het Instituut in 1931 begon Mil zijn carrière bij TsAGI, maar was te laat om nog te werken onder de oorspronkelijke oprichter, Nikolay Yegorovich Zhukovsky. Hij specialiseerde zich in het ontwerpen van autogiro's en was er assistent van zijn toekomstige rivaal, Nikolay Kamov.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Mil opgeroepen voor het Rode Leger en vocht in 1941 aan het oostfront bij Yelnya. In 1943 werd hij teruggeroepen om onderzoek en ontwikkeling voort te zetten in het verbeteren van de stabiliteit en controle van gevechtsvliegtuigen. Hij voltooide zijn dissertaties (Ph.D. in 1945) en leidde in 1947 het Helicopter Lab bij TsAGI, dat later werd omgezet in de Moscow Helicopter Plant.

Mil's creaties wonnen vele nationale en internationale prijzen en vestigden 69 wereldrecords. De Mil Mi-4 won in 1958 een gouden medaille op de Internationale Tentoonstelling van Brussel. In 1971, na zijn dood, won zijn Mil Mi-12 (zie foto met M. Mil) de Sikorsky-prijs als de krachtigste helikopter ter wereld.

In tegenstelling tot zijn Sovjet-tegenhanger, Nikolai Kamov, genoot Mil veel prestige vanwege zijn helikopters met één rotor, omdat Kamov de coaxiale rotorlay-out gebruikte, die meer controversieel was. Ook in de huidige Oekraïne-oorlog kwam tot uiting dat de Ka-52 Alligator, de beste Russische gevechtshelikopter, na weken intensief gebruik zware slijtage vertoonde door de coaxiale rotorkop. 

Mil overleed in 1970 op 61-jarige leeftijd in Moskou en werd begraven op de Yudinskoe Cemetery in de buitenwijken van Moskou.

In oktober 2019 besliste Russian Helicopters, de holding van alle Russische helikopterbedrijven, om de twee belangrijkste ondernemingen: MIL en KAMOV samen te brengen in een nieuwe entiteit: "National Helicopter Center". De nieuwe onderneming, NHC, draagt nu als ondertitel de namen van de stichters: Mikhail Mil en Nikolay Kamov.

Deze beslissing loste de jarenlange competitiviteit op die er was tussen de twee ondernemingen die leidde tot het ontwikkelen van quasi dezelfde helikopters in de twee bedrijven.

Mikhail Mil en Nikolay Kamov bleven tot lang na hun dood eeuwige rivalen.

Meer over de CV van Mikael Mil: klik hier

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *