Bezig met laden...

Logboek

Boeing-Vertol 234 via EBAW op weg naar Turkije voor brandbestrijding

Boeing-Vertol 234 via EBAW op weg naar Turkije voor brandbestrijding

Op 26/05/23 arriveerde weer een speciale helikopter op de Antwerpse luchthaven die we in de België nog niet gezien hadden. Deze helikopter was afgelopen maart 2023 wel te zien op de HAI Heli-Expo in het Amerikaanse Atlanta.

Hetzelfde toestel was wel al in Nederland: als LN-OMA van Helikopter Service op 29 oktober 1994 en kwam toen de Beech 200 met registratie PH-ATM optakelen die bij Bleiswijk, net vóór baan 06 een noodlanding had gemaakt.

Het betreft een Boeing-Vertol 234 met Amerikaanse registratie N245CH. Deze 40-jaar oude helikopter, bouwjaar 1983, staat in het Amerikaanse luchtvaartregister geregistreerd op naam van de firma Columbia Helicopters Inc., gevestigd in de staat Oregeon (U.S.A.).

Deze helikopter arriveerde per schip in de Antwerpse haven waar het opnieuw werd gemonteerd en vrijdag een korte vlucht maakte naar de Antwerpse luchthaven voor een tankbeurt en een nightstop.

Op 27/05/23 vertrok het toestel richting Turkije waar het zal worden ingezet voor het blussen van bosbranden.

De Turkse regering en het Turkse directoraat Bosbouw willen beter gewapend zijn tegen het zomerseizoen en hebben naast hun bestaande vloot 39 helikopters en 3 vliegtuigen vorig jaar nog eens 16 helikopters aangekocht. Daarvan zijn er 10 Chinook helikopters waarvan er reeds 4 in Ankara werden geleverd. Of deze Columbia N235CH onderdeel is van dit order of slechts het zomerseizoen in Turkije blijft is niet bekend. 

Deze Chinooks zijn uitgerust met de Bambi waterzakken die per vlucht zowat 10 ton water kunnen uitstorten boven de bandhaarden en zeer behendig kunnen opereren in moeilijke omstandigheden.

De brandbestrijdings-Chinooks worden geleverd door de firma Columbia. Operator Columbia kocht het type certificaat van Boeing, echter beperkt tot de burgerlijke uitvoering en kreeg intussen van de Amerikaanse FAA een productiecertificaat voor dit type helikopter.   

In de Columbia 234 brandbestrijding-modus zijn de capaciteiten al even opmerkelijk:

 • Brandbestrijding met externe Bambi:
  • Met een Powerfill Torrentula Bambi Bucket kan de Columbia 234 per lading niet minder dan 9.850 liter meevoeren
  • De Bambi kan op 90 seconden worden gevuld met behulp van 4 pompen
 • Brandbestrijding met de interne watertank:
  • Een tank van 10.600-liter water
  • Een tank van 530 brandvertragend product of schuim
  • De tank kan zijn volledige lading water, met eventueel een brandvertragende toevoeging, in minder dan 5 seconden boven het doel storten  

Foto's © Walter Van Brempt & Alex Evertse

Tekst Jan Schotmans - ASA (Aviation Society of Antwerp) met onze dank voor de medewerking.  

Met dank aan Henk Wadman voor extra info over de Bleiswijk interventie. 

 

 

Foto's @ Luc Bertels - Heliventure

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *