Bezig met laden...

Logboek

Billings wint brandbestrijdingscontract met ex-NL Chinook

Billings wint brandbestrijdingscontract met ex-NL Chinook

Zoals we eerder schreven kocht Amerikaans Billings (BFS) in juni 2023 zes Nederlandse CH-47D Chinook transporthelikopters. Deze Chinooks waren aan het einde van hun militaire lifecycle en vervangen door de nieuwe vloot Chinooks van het type CH-47F MYII CAAS.

Billings bleef niet bij de pakken zitten met de ex-Nederlandse Chinooks. In maart 2024 kreeg Billings goedkeuring om de VS-luchtwaardigheidscertificering van ex-buitenlandse militaire Boeing CH-47D Chinook-helikopters aan te vragen. In het kader van die certificering zijn deze Chinooks nu uitgerust met glazen cockpits, NVG-compatibiliteit en automatische hoverfunctie.

En nu won Billings met een Chinook CH-47D zijn eerste exclusieve type 1 helikopterbrandbestrijdingscontract bij het Department of Natural Resources & Conservation, de bosbeheerder van de Amerikaanse staat Montana.

BFS levert een getankte CH-47 Chinook-helikopter voor het droppen van water met een hoge precisie gedurende het zomerbrandseizoen, dat op 1 juli is begonnen. De Chinook zal in Montana worden gestationeerd, maar kan ook naar omliggende staten worden gemobiliseerd op basis van een samenwerking tussen de US Forest Service en de staat Montana.

"De brandbestrijdingscapaciteit van de CH-47 Chinook is ongeëvenaard. Door deze helikopter exclusief te contracteren, heeft de staat her vermogen veiliggesteld welke dit seizoen op elk moment voor zijn eigen gebruik kan worden ingezet en de mogelijkheid heeft om eerste aanvalsmissies uit te voeren zodra er een brand wordt geïdentificeerd." aldus BFS Director of Business Development Katrina Miller.

Wanneer een bosbrand uitbreekt, zijn er twee dingen van belang om te voorkomen dat deze zich uitbreidt: een snelle reactie en grote watervolume nauwkeurig geplaatst. Door snel tot 2500 gallons te leveren met precisie bij de eerste tekenen van een brand, geeft de Chinook de staat een aanzienlijke voorsprong in het beheersen van branden voordat ze een serieuze bedreiging vormen voor leven en eigendom.

Billings kocht vorig jaar de Chinooks CH-47-D met registratie D-101, D-102, D-103, D-106, D662 en D-667 van de Nederlandse Defensie. Ze kregen een tweede leven en hebben nu allemaal een Amerikaanse registratie.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *