Bezig met laden...

Logboek

Australie weigert 45 NH90 helis naar Oekraine te sturen

Australie weigert 45 NH90 helis naar Oekraine te sturen

Ondanks de expliciete vraag van de Oekraïense regering om de 45 in Australië afgedankte NH90 Taipan helikopters naar Oekraïne te sturen om daar een belangrijke rol te spelen in de oorlog tegen Rusland blijft de Australische regering bij zijn standpunt om deze toestellen te ontmantelen en te verkopen als onderdelen.

In een reactie op de vraag van Oekraïne stelde de Australische minister van Defensie Pat Conroy dat de NH90 Taipan helikopters niet meer vliegwaardig zijn en dat het herstellen van deze toestellen naar een vliegwaardige toestand te moeilijk en te duur is. Hij bevestigde ook dat de ontmanteling van de NH90 helikopters intussen begonnen is. 

Het ontmantelen van de NH90 Taipan helikopters komt er na overleg met Airbus Helicopters, NHI en NAVO landen die de NH90 in dienst hebben. Er is grote interesse in de onderdelen van deze toestellen omdat deze momenteel moeilijk te verkrijgen zijn door lange levertijden bij de fabrikant. Experts stelden eerder dan de verkoop van 'servicable' onderdelen van één NH90 zowat 20 miljoen kan opbrengen.

De Oekraïense ambassadeur in Australië, Vasyl Myroshnychenko, is van de beslissing op de hoogte gebracht in een persoonlijk gesprek met minister Conroy die hem verdere steun toezegde in de strijd tegen Rusland. Sinds het begin van de oorlog steunde Australië Oekraïne met bijna $ 1 miljard. Australië is het enige niet-NAVO land welke Oekraïne met dergelijk bedrag heeft gesteund.

Foto © Australian Army -  WO2 Max Bree
Foto credit DVID - PO1 Kyle Carlstrom

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *