Bezig met laden...

Logboek

Zeeland in de ban van 55 Amerikaanse helikopters

Zeeland in de ban van 55 Amerikaanse helikopters

Amerikaanse helikopterbrigade via Vlissingen naar Duitsland, Letland en Polen. In het totaal 55 helikopters, waaronder Chinooks, Apaches en Blackhawks, vliegen in de komende dagen vanop de kade Vlissingen via Woensdrecht naar Duitsland, Letland en Polen.

Nederlandse militairen ondersteunen sinds vandaag de verplaatsing van de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade. Het schip met de Amerikaanse helikopterbrigade is maandagavond aangekomen in de haven van Vlissingen. 

Om dit transport mogelijk te maken neemt de Nederlandse Defensie, op verzoek van Amerikaanse Defensie, gastlandsteun voor haar rekening. Bij dit zogenoemde Host Nation Support (HNS) zijn zo’n 75 Nederlandse militairen betrokken om het transport te ondersteunen. Nederland speelt als gateway to Europe een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, goede infrastructuur en kennis op het gebied van logistiek. Ongeveer 300 Amerikaanse militairen begeleiden al het vliegend en rollend materieel en maken het in de haven van Vlissingen gereed om te verplaatsen.

Ook op Vliegbasis Woensdrecht ondersteunen militairen de verplaatsingsoperaties. Zo worden de helikopters er bewaakt en voorzien van brandstof tijdens de tussenstop. Amerikanen kunnen er bovendien gebruik maken van faciliteiten voor reparaties, mocht er sprake zijn van mechanische problemen. 

Terug naar de VS

Tussen 20 november en 15 december gaat eenzelfde hoeveelheid voertuigen, containers en helikopters terug naar de VS. Dat materieel behoort tot de 3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade. Die komt dan naar Vlissingen voor verscheping naar de thuisbasis in Georgia.

De Combat Aviation Brigade van de 3rd Infantry Division maakte 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa. Die is daar als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. De Amerikaanse helikopterbrigade trainde in Duitsland, Polen en Letland met NAVO-partners. De brigade wordt afgelost. De gehele operatie duurt tot 24 december.

Gisteren

Gisteren waren we op uitnodiging van Defensie op de kade te Vlissingen om een glimp op te vangen van deze spectaculaire logistieke operatie. 55 militaire helikopters veilig uit het reuzeschip ontladen, nakijken, terug vliegklaar maken en dan via Woensdrecht naar Oost-Europa laten vliegen is geen simpel klusje. Het vliegklaar maken is geen sinecure zeker omdat zowel de hoofdrotorbladen als de staartrotorbladen terug worden gemonteerd en zeer precies moeten worden afgesteld. Slechts na proefdraaien en een succesvolle test mogen de helikopters vliegen.

 

Hier een fotoverslag van de helikopteroperatie met dank aan en © Tom Buysse - meer foto's klik hier

 

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *