Bezig met laden...

Logboek

US AirForce ontvangt zijn eerste eVTOL ooit

US AirForce ontvangt zijn eerste eVTOL ooit

Met de Joby wordt de allereerste elektrische luchttaxi (eVTOL) ooit geleverd aan de Amerikaanse luchtmacht. De Joby eVTOL's zullen worden gebruikt om logistieke missies op de basis te demonstreren, gevlogen door piloten van de Amerikaanse luchtmacht. 

Joby Aviation, een ontwikkelaar van eVTOL's (elektrische verticale start- en landingsvliegtuigen) voor commerciële passagiersdiensten, heeft op 25 september aangekondigd dat het zijn eerste Joby eVTOL ongeveer zes maanden voor de verwachte leveringsdatum van 2024 heeft geleverd aan de US AirForce op de Edwards Air Force Base.

On-base operaties met Joby eVTOL's zullen worden gebruikt om een reeks logistieke missies te demonstreren, waaronder vracht- en passagiersvervoer, en de missies zullen worden uitgevoerd door zowel Joby als personeel van de Amerikaanse luchtmacht. Samen met de Amerikaanse luchtmacht zal NASA het eVTOL's ook gebruiken voor onderzoek gericht op hoe deze toestellen in het nationale luchtruim zouden kunnen passen, wat de hele luchttaxi-industrie ten goede komt.

Joby's eVTOL, is al begonnen met vliegen op Edwards AFB, en is de allereerste elektrische luchttaxi die op een Amerikaanse militaire basis is gestationeerd en is de eerste levering van een elektrische luchttaxi in de VS te zijn. Het is een onderdeel van Joby's $ 131 miljoen AFWERX Agility Prime-contract met de Amerikaanse luchtmacht. Joby's huidige en eerder voltooide werk met het ministerie van Defensie vertegenwoordigt een totale potentiële contractwaarde van $ 163 miljoen, de grootste in deze nieuwe industrie.

Het Agility Prime-contract omvat de levering van maximaal negen eVTOL's aan de Amerikaanse luchtmacht en andere federale agentschappen. Een tweede toestel moet begin 2024 aan de USAF op Edwards worden geleverd.

De Amerikaanse luchtmacht en Joby zullen gezamenlijke vluchttests en operaties uitvoeren om de capaciteiten van het toestel in realistische missieomgevingen te demonstreren. Operaties op de basis omvatten ook de training van luchtmachtpiloten en vliegtuigonderhoudsbemanningen, wat de Amerikaanse Defensie waardevol inzicht zal geven in de prestaties van eVTOL-toestellen.

Joby's partnerschap met US Defensie dateert van zijn betrokkenheid in 2016 bij de Defense Innovation Unit (DIU), die het bedrijf vroege financiering verleende, evenals toegang tot testbereiken en expertise die het eVTOL ontwikkelingsprogramma hebben geholpen.

"Het verklaarde doel van Agility Prime in 2020 was om te werken aan een operationele capaciteit voor transformatieve verticale lift tegen 2023. De komst van Joby's eVTOL's naar Edwards AFB is een belangrijke stap in de richting van het bereiken van dit doel," zei Col Elliott Leigh, AFWERX-directeur en Chief Commercialization Officer voor het ministerie van de luchtmacht.

"De levering van dit eerste eVTOL toestel is het begin van een nieuw hoofdstuk in de rijke lucht- en ruimtevaartgeschiedenis van Edwards", zegt Majoor Phillip Woodhull, directeur van Emerging Technologies Integrated Test Force. "Dit werkt samen met de particuliere industrie aan de wereldberoemde testmanagementuitvoering van de 412th Test Wing. We zijn verheugd om deze nieuwe technologie flexibel te testen, ermee te experimenteren en te evalueren voor mogelijke toekomstige nationale defensietoepassingen."

In het afgelopen jaar hebben de Amerikaanse luchtmacht en marine meerdere bezoeken gebracht aan Joby's productie- en vluchttestfaciliteiten in Marina, CA. Vier piloten van de Amerikaanse luchtmacht voltooiden in april 2023 volledige op afstand bestuurde overgangsvluchten van de Joby eVTOL en twee groepen mariniers bezochten in mei om missieanalyses uit te voeren voor logistieke en medische toepassingen van de eVTOL.

Met een bereik van maximaal 160 km plus energiereserves en een topsnelheid van 320 km/u, is de Joby eVTOL in staat om een piloot en vier passagiers snel en stil te vervoeren zonder operationele emissies.

Foto's & video © Joby Aviation

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *