Bezig met laden...

Logboek

Ook EVE Air Mobility is nu beursgenoteerd

Ook EVE Air Mobility is nu beursgenoteerd

Sinds 3 mei worden de aandelen en de warrants van Eve Air Mobility (het eVTOL bedrijf van het Braziliaanse Embraer) verhandeld op de New York Stock Exchange onder de ticker EVEX en EVEXW.

Eve Air Mobility kwam naar de beurs via een fusie met een SPAC, de Zanite Acquistion Corporation (Nasdaq: ZNTE). Na de fusie veranderde Zanite haar naam in EVE Holding. De financiering die door de transactie wordt opgehaald, geeft Eve groeikapitaal en positioneert Eve goed om haar ontwikkelingsplannen uit te voeren, geholpen door ons voortdurende strategische partnerschap met Embraer.

Maar voor de fusie verwachtte Eve dat de deal meer dan een half miljard dollar zou opleveren, ervan uitgaande dat geen van Zanite's aandeelhouders hun aandelen zou terugkopen. Op 10 mei aan dat de bruto-opbrengst van de bedrijfscombinatie $ 377 miljoen bedroeg, inclusief $ 357 miljoen aan particuliere investeringen in openbare aandelen (PIPE) in verband met de fusie. Naast de PIPE verwachtte Eve oorspronkelijk $237 miljoen in contanten te ontvangen die Zanite in bewaring had. Eve krijgt nu $217 miljoen minder in vergelijking met de aanvankelijke prognoses. Er zijn dus 43% van de Zanite aandeelhouders uitgestapt na de fusie met EVE.  

Een consortium van investeerders, waaronder Thales, Acciona , Space Florida, Azorra Aviation, BAE Systems, Banco Bradesco, Falko Regional Aircraft, Republic Airways, Rolls-Royce en SkyWest, hebben in totaal $ 147 miljoen bijgedragen aan de PIPE.

Eerdere SPAC-deals met Joby, Lilium, Archer en Vertical Aerospace hadden ook te maken met tekorten in het geld dat ze ontvingen als gevolg van hoge uitstap-ratio van de bestaande aandeelhouders.

Archer zag bijvoorbeeld 48,5% aandeelhouders uitstappen toen het in september 2021 fuseerde met Atlas Crest. Joby en Lilium zagen ook ongeveer 65% terugkopen van aandeelhouders, en SEC-deponeringen met betrekking tot de fusie van Vertical suggereren dat 95% van de aandeelhouders van Broadstone ervoor koos hun aandelen terug te kopen in plaats van in het bedrijf te blijven investeren.

Het leek erop dat eVTOL industrie de $miljarden maar voor het oprapen zou hebben en dat de overvloed van kapitaal op de Amerikaanse beurzen gemakkelijk zijn weg zou vinden naar de vele eVTOL start-ups. Maar toch is de realiteit iets minder rooskleurig. Volocopter wilde vorige zomer ook via een SPAC fusie naar de beurs stappen maar besloot dit, na de bovenstaande ervaringen, uiteindelijk toch niet te doen omdat de uitkomst toch weinig zekerheid gaf. 

Voor meer informatie over EVE en deze beursgang kun je deze presentatie doornemen.

Eve ontwikkelt een eVTOL-vliegtuig met vijf zitplaatsen, met een bereik tot 100 kilometer en kruissnelheden tot 200 kilometer per uur. Het bedrijf hoopt tegen eind 2025 een typecertificaat te krijgen bij de National Civil Aviation Agency of Brazil (ANAC),  Eve heeft de niet-bindende intentieverklaringen ondertekend met 19 klanten, goed voor in totaal 1.825 potentiële vliegtuigbestellingen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *