Bezig met laden...

Logboek

Bell AH-1Z Viper: 's werelds meest geavanceerde aanvalshelikopter

Bell AH-1Z Viper: 's werelds meest geavanceerde aanvalshelikopter

Aanvalshelikopters zijn anno 2024 geëvolueerd. Moderne machines zijn sneller, kunnen vanaf grotere afstanden aanvallen en kunnen meer munitie vervoeren dan hun voorgangers. In de voorhoede van deze evolutie staat de Bell AH-1Z Viper.

Bell vond de aanvalshelikopter uit en veranderde het gezicht van de Amerikaanse legerluchtvaart. Op basis van deze erfenis heeft Bell daaropvolgende varianten van de AH-1 gemaakt, met als hoogtepunt de AH-1Z Viper. Tegenwoordig is de Viper geëvolueerd uit de eerbiedwaardige AH-1 uit de oorlog in Vietnam. Bij het creëren van het AH-1Z Viper-platform heeft Bell een cruciale rol gespeeld in de wereldwijde vooruitgang van de militaire luchtvaarttechnologie.

Tegenwoordig is de AH-1Z Viper de nieuwste aanvalshelikopter op de markt, ontworpen om gebruikers een overweldigend concurrentievoordeel te bieden over een breed scala aan missies. De Viper is meer dan een evolutionaire upgrade: een opnieuw ontworpen aanvalshelikopter voor moderne dreigingen. 

Bell ontwierp de Viper om zowel lucht-lucht- als lucht-gronddoelen te bestrijden en tegelijkertijd te opereren in de meest vijandige omgevingen ter wereld. De AH-1Z heeft zijn vermogen aangetoond om onbemande luchtsystemen tegen te gaan, een essentieel vermogen in de hedendaagse operationele omgevingen.

De Viper is de enige aanvalshelikopter die regelmatig moet opereren vanaf marineschepen en kleine voorwaarts opererende eenheden op het land moet ondersteunen. Het 'mariniseren' van de Viper tijdens het productieproces beschermt de helikopter tegen de corrosieve effecten van zout water en zorgt ervoor dat het bestand is tegen de zware milieueffecten van inzet in omgevingen onder alle weersomstandigheden.

"Met de AH-1Z Viper heeft Bell een helikopter gecreëerd die niet alleen voldoet aan alle belangrijke eisen voor moderne militaire helikopters, maar deze zelfs overtreft", aldus Mike Deslatte, Senior Vice President en programmadirecteur van Bell H-1. "Geen enkel ander vliegtuig kan de prestaties, capaciteiten, connectiviteit en overlevingskansen van de AH-1Z evenaren."

Bijna net zo belangrijk als de vliegeigenschappen van de AH-1Z, heeft de Viper een minimale logistieke voetafdruk. Dankzij het onderhoudsgemak voor de technici die hem in het veld bedienen is dit een van de meest inzetbare aanvalshelikopters ter wereld. Weinig legers hebben constante toegang tot grote operationele bases met tientallen ondersteunend personeel en constante hulp van fabrikanten om hun helikopters te ondersteunen, dus het eenvoudige ontwerp van de Bell AH-1Z Viper wordt nog belangrijker bij de dagelijkse operaties.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie berekent de AH-1Z Viper als de goedkoopste van de in de VS gebaseerde aanvalshelikopters. De helikopter staat in de hele sector bekend om zijn betrouwbaarheid, is uitgerust met geavanceerde vuurleidingssystemen en ondersteunt meerdere wapenconfiguraties.

Bell heeft het contract met de US Marines volledig uitgeleverd en promoot nu de AH-1Z Viper als een goedkoper en meer bedrijfszeker alternatief voor de Boeing Apache AH-64E. Tot op heden is dit niet echt succesvol gebleken maar volgens onze bronnen zijn een paar landen dicht bij de aankoop van de Bell AH-1Z Viper.

Foto © Bell Helicopters

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *