Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Airbus & SAF - Lifeliner 4 - NHV in Ghana

Kort nieuws: Airbus & SAF - Lifeliner 4 - NHV in Ghana

Airbus H215 vliegt op SAF in Japan

Airbus Helicopters Japan en Nakanihon Air (NNK), de grootste helikopteroperator van Japan, hebben samen de allereerste helikoptervlucht in Japan uitgevoerd die werd aangedreven door - deels - duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). De H215-helikopter van NNK voerde een succesvolle vlucht van 30 minuten uit op Nagoya Airport in Aichi.

Het vliegtuig werd gevoed met 600 liter "SUSTEO 10", een hernieuwbare vliegtuigbrandstof geproduceerd door Euglena, de eerste biobrandstoffabrikant in Japan. SUSTEO bevat 10% SAF gemengd met Jet A-1.

Momenteel zijn alle Airbus-helikopters reeds gecertificeerd om te vliegen met tot 50% SAF gemengd met kerosine. Het doel is om in overleg met motorfabrikanten 100% SAF te bereiken. In 2021 voerde de Airbus H225 de allereerste helikoptervlucht uit met 100% SAF die een van de twee Safran Makila 2-motoren aandreef. Omdat SAF een minder vervuilend alternatief is voor conventionele helikopterbrandstof, zouden helikoptervluchten met 100% SAF zich vertalen in een vermindering van 80% van de CO2-uitstoot.

 

Lifeliner 4 verloor motorluik boven Bunne (Eelde)

In de kwartaalrapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt een 'ernstig incident' met een Airbus EC135 T2+ van de ANWB MAA besproken. Het betrof de helikopter met registratie PH-MAA.

De traumahelikopter was opgestegen van Groningen Airport Eelde; de bemanning keerde kort daarna weer terug naar de luchthaven, omdat de opdracht waarvoor ze onderweg waren, was geannuleerd. Tijdens de terugvlucht hoorde de bemanning een onbekend geluid. De rest van de vlucht verliep zonder bijzonderheden. Tijdens de inspectie van de helikopter na de landing bleek dat deze een motorinspectieluik (ongeveer 60 bij 30 cm - zie pijl op de foto) was verloren. 

Het inspectieluik zou bij Bunne, nabij Eelde, losgekomen zijn en gevallen (zie foto). Er werd een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van dit voorval. (Foto bron: ANWB MAA)

 

NHV-groep in Ghana krijgt contractverlenging

Het Canadese Natural Resources Ltd (CNRL) heeft zijn contract met de NHV-groep in Ghana verlengd. 

Het contract behelst het leveren van helikopterdiensten in Abidjan, Ivoorkust met een Airbus AS365N3 Dauphin 2. 

NHV vliegt in Abidjan met een Dauphin AS365 met Ghanese registratie 9H-NHH die tot 2012 in België geregistreerd was als OO-NHH   

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *