Bezig met laden...

Logboek

Ook Wall Street Journal bespreekt malaise in de helikopterindustrie

Ook Wall Street Journal bespreekt malaise in de helikopterindustrie

In de meest bekende zakenkrant ter wereld, de Wall Street Journal, publiceerde Doug Cameron vorige week een uitgebreid artikel over de malaise in de helikopterindustrie. De journalist heeft dezelfde insteek als wat Helispot reeds berichtte in haar artikel op 22 Februari en 3 Maart 2016.

Cameron heeft ook wat huiswerk gedaan en ziet een overtal aan helikopters op de gas en olie off-shore bestemmingen. Hij stelt dat er intussen bij CHC zo'n 30% tot 40% van de helikopters buiten gebruik zijn en ook Bristow, een andere grote helikopteroperator, kampt met overcapaciteit. De aandelenkoers van het Canadese CHC bereikte op 16/1/2014 de kaap van de 300 Canadese Dollar, vorige vrijdag klokte ze af op 0,90 Canadese Dollar; een daling met 99.7%, verdere commentaar is niet nodig denk ik. 

Het verschil met twee jaar geleden kan niet groter zijn; toen waren de grote Amerikaanse olie- en gasbedrijven verplicht om helikopters te sharen wegens een gebrek aan toestellen. Iedereen is duidelijk verrast door de snelheid waarmee de crisis heeft toegeslagen in de olie- en gasindustrie. De olieprijs (vandaag 37$ per barrel) was in Februari op zijn laagste punt bij minder dan 27$ per barrel; op dat niveau is olieontginning op zee al lang niet meer rendabel.   

Het is koffiedik kijken wat de toekomst ons zal brengen, maar een ding is zeker, snel zal dit niet veranderen. Een barrel olie aan 100$ zullen een tijdje niet meer zien.

Waar we wel mee zullen geconfronteerd worden is een aantal nieuwe afgewerkte helikopters bij de grote fabrikanten die werkloos zullen wachten op afname door hun kopers. Airbus Helicopters, Sikorsky, Bell en Finmecanicca Helikopters (Agusta Westland) hebben nog niet gecommuniceerd over niet afgenomen toestellen maar uit vertrouwelijke bron kwamen we te weten dat Airbus Helicopters samen met operatoren naar oplossingen zoekt om afgewerkte toestellen later te kunnen betalen of later uit te leveren.    

Of hoe de dalende olieprijs een wereldeconomie zwaar kan ontwrichten.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *