
Vandaag 30 april bespreekt de Kamercommissie Defensie (B) de beleidsnota van minister Theo Francken. De tekst is intussen publiek gemaakt en kun je hier lezen.
Wij lazen de beleidsnota door om de aspecten met betrekking tot helikopters en drones te begrijpen;
- België geeft reeds in 2025 de 2% BBP uit aan Defensie en niet pas in 2029 of 2035. Dit betekent ongeveer 4 miljard euro extra per jaar.
- Om de reddingen op zee te blijven doen, bestelt Defensie dit jaar nog vier nieuwe reddingshelikopters. Die zullen actief blijven vanop de basis van Koksijde. De huidige 4 NH90’s NFH helikopters, die deze taak nu doen, kunnen zich daardoor concentreren op hun primaire taak: de onderzeebootbestrijding vanop fregatten en andere marinetaken.
- Koksijde wordt als luchtmachtbasis gemoderniseerd voor de SAR-helikopters en de Marine-helikopters en zal ook een landmachtbasis worden.
- In 2025 start ook de verwervingsprocedure voor de infrastructuur ter ondersteuning van de bestelde Light Utility helikopters (15 Airbus H145M)
- We versterken onze landmacht met een lichte brigade die gespecialiseerd is in drones, antidrones en elektronic warfare. We trekken maximaal lessen uit de oorlog in Oekraïne.
- Defensie schrapt de bizarre term ‘componenten’ van de vroegere Defensieminister Flahaut en we spreken terug van ‘machten’. Vanaf 21 juli wordt er opnieuw gesproken over de Luchtmacht.
Vandaag om 9u bespreekt de Kamercommissie Defensie de beleidsnota. Online live te volgen op www.dekamer.be
Wat vonden we niet terug in de beleidsnota is een investering in nieuwe transporthelikopters - type Chinook - om troepentransport te realiseren. Dit was in het Star-plan voorzien om de dure NH-90 TTH te vervangen. We volgen dit verder op.
Foto Facebook Theo Francken