Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (II)

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (II)

Hierbij het vervolg van ons maandelijks 'Nieuws uit de Benelux helikoptervloot'. Hier zoeken we alle mogelijk nieuws over helikopters die nu, of in het verleden, of in de toekomst in de Benelux vlogen of nog zullen vliegen.  

 

Spaanse Airbus Ecureuil wordt PH-BWS

Helikopteroperator Heliair heeft zijn vervanger beet voor haar groene PH-ULK. 

De vervanger komt uit Spanje en vloog in Catalonië rond als EC-GUZ (zie foto hierboven). Het is een Airbus AS355F2 een tweemotorige Ecureuil die voordien vloog bij Habock vanop Sabadell in Spanje. 

Het toestel kwam op 6 februari 2024 aan bij Heliair op Harskamp en werd na een grondige inspectie op 20 maart 2024 ingeschreven in het Nederlands Luchtvaartregister als PH-BWS.

Boze tongen beweren dat de naam van het toestel sluikreclame is voor het bedrijf Brams Wentelwiek Service (BWS). Of is het gewoon de afkorting van Bram W. Schrijver, de chief pilot van Heliair. 

De PH-ULK, ook een Airbus AS355N Ecureuil 2, is intussen bij HangarOne op Teuge waar het toestel uit elkaar wordt gehaald. De 'serviceable' onderdelen zullen worden hergebruikt of verkocht.     

Foto 1 © Ernest Bauer - met onze dank
Foto 2 © Anton van Ruiten - met onze dank

 

Op zoek naar een 'verdwenen' Agusta Bell 47G  

In het Franse luchtvaartregister staat sinds 20 januari 2017 een Agusta-Bell AB47G met registratie F-BJDE. Het is een 47G die onder licentie door het Italiaanse Agusta werd gebouwd in 1956. Het toestel met serienummer 067 vloog eerst bij de ALAT (het Franse Vliegwezen van de Landmacht) en werd als F-BHPC in het Franse civiele luchtvaartregister ingeschreven tot 1959. 

Het toestel werd hoofdzakelijk gebruik voor opleiding van helikopterpiloten in de 'Ecole Fenwick Aviation' (van de Franse Bell-invoerder Fenwick) en werd uit dienst genomen in 1976 met 3.120 vlieguren op de teller.  

Het toestel werd in 2017 ingeschreven op naam van de firma Eric Bussé en kreeg als officiële thuisbasis het vliegveld Montpellier Mediterranee. We zijn intussen 7 jaar later en 4 jaar na het overlijden van Eric Bussé en het toestel staat vandaag nog steeds ingeschreven in het Franse luchtvaartregister op naam van Eric Bussé.

We zijn dus op zoek naar deze Agusta-Bell van de Alat maar buiten een vermelding het naslagwerk van Christian Malcros vinden we niets noch een foto over de huidige situatie van dit toestel. Het broertje van deze Agusta-Bell 47G is deze met serienummer 069 die als F-BXXK sinds 2021 op naam staat van Peter Kuypers en gebaseerd is in Pelt.

Opsporing verzocht! Wie weet meer over de ex- F-BHPC of de F-BJDE? Graag een seintje naar onze redactie

 

Nog een oldtimer: Bell 47G1 met registratie F-GCCK in de Benelux

De Bell 47G type 1 met registratie F-GCCK was tot voor kort eigendom van P. Lejeune uit Nettine en het toestel was de afgelopen jaren op verschillende op verschillende Waalse vliegvelden gebaseerd (o.a. Maillen, Cerfontaine). Het toestel stond reeds geruime tijd te koop.

De helikopter werd onlangs gekocht door de nieuwe Nederlandse eigenaar Arthur Tjon die het op 30 januari 2024 officieel in het Franse luchtvaartregister liet overschrijven op zijn naam, met thuisbasis te Hoeven (Seppe) (Nederland).

De heer Tjon is tevens de eigenaar van een niet vliegwaardige Bell 47G, met registratie OO-LJL die vorig jaar op 09 oktober 2023 officieel werd afgeschreven uit het Belgische luchtvaartregister. Dit toestel was een oldtimer-project van Bussé Helicopters maar het toestel werd nooit vliegwaardig. Technicus en helikopterinstructeur Eric Bussé liet het leven bij een vliegtuigongeval op 29 augustus 2020.

Foto © Vico Sanders - met onze dank

 

RotorWay met registratie OO-153 staat op Wevelgem

Intussen bijna 9 jaar geleden crashte de RotorWay A-600 Talon van de firma Ghems te Kortrijk maar gelukkig waren er geen gewonden en viel de schade aan het toestel al met al nog mee.

Het toestel was in 2009 als zelfbouwkit in elkaar geschroefd door Gazelle expert Xavier de Tracy. De herstelling na het ongeval gebeurde door Dominique Ghekiere. 

Het toestel werd dan door de toenmalige eigenaar D. Ghekiere aangeboden op de - thans verdwenen - website 'cheaphourbuilding.com' als een mogelijkheid om op een goedkope manier snel veel vlieguren te maken. Het toestel werd in Noord-Frankrijk ook ingezet als trainingstoestel.

Dominique Ghekiere is instructeur en examinator FE(H) PPL op de RotorWay helikopters.

Nadien zijn we het toestel uit het oog verloren tot het begin dit jaar, op 29 januari 2024 opgemerkt werd in de Toran-loods op de luchthaven van Wevelgem. Voor zover we weten heeft dit toestel al lang niet meer gevlogen en staat het daar al enige tijd gestald. Het toestel staat intussen te koop.

Gisteren kon je deel 1 lezen van 'Nieuws uit de Benelux helikoptervloot" - klik hier

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *