Bezig met laden...

Logboek

Wist je dat alle V-22 Osprey's nog steeds aan de grond staan!

Wist je dat alle V-22 Osprey's nog steeds aan de grond staan!

Op 6 december 2023 heeft de Amerikaanse Defensie, via Navair, het aan de grond houden bevolen van de volledige vloot V-22 Osprey tiltrotors (+/- 500 stuks) van alle eenheden van het Amerikaans leger.

Toen luidde het: "Uit grote voorzichtigheid stelt NAVAIR, na de operationele terugtrekking van de AFSOC, op 6 december 2023 een grondbulletin in voor alle V-22 Osprey-varianten. Dit besluit komt na het ongeluk met de V-22 Osprey op 29 november 2023, voor de kust van Yakushima, Japan. Uit voorlopige informatie blijkt dat een mogelijke materiële storing het ongeluk heeft veroorzaakt, maar de onderliggende oorzaak van de storing is op dit moment onbekend. Hoewel het ongeluk nog wordt onderzocht, implementeren we aanvullende risicobeperkende maatregelen om de veiligheid van onze medewerkers te garanderen." 

We zijn nu meer dan 2 maanden verder en alle Amerikaanse Osprey's staan nog altijd aan de grond. Navair heeft geen commentaar of update gegeven over het lopende onderzoek naar de oorzaak van de crash noch over de status met betrekking van de 'grounding'.

Nu blijkt dat de 'grounding' stilaan meer en meer effect te hebben in de paraatheid van diverse eenheden. Vooral de Special Forces, die over geen andere vergelijkbaar platform beschikken, trachten in samenwerking met andere eenheden hun paraatheid op peil te houden maar niet zonder operationele beperkingen. 

De Osprey's blijven geplaagd met crashes en incidenten en zijn de laatste jaren al regelmatig aan de grond gehouden maar deze keer duurt het wel langer dan verwacht.    

In maart 2023 kreeg de Bell-Boeing JV een opdracht van $ 53,6 miljoen voor de engineering werkzaamheden om een V-22 Gearbox Vibration Monitoring / Osprey Drive System veiligheids- en gezondheids-informatiesysteem te ontwikkelen om snellere detectie van verslechterende versnellingsbakcomponenten te detecteren om proactief onderhoud mogelijk te maken en mogelijke beperking van de storingsmodi van het aandrijfsysteem in alle V-22 Osprey-varianten te realiseren. Met dit systeem zou men vroeger bepaalde slijtage kunnen detecteren die 'vermoedelijk' bijdragen of de oorzaak kunnen zijn van het 'harde koppeling' probleem van de Osprey. Dit systeem zou aan de oorzaak liggen van een aantal incidenten en crashes met de Osprey.

Foto 1: © Bell Helicopters
Foto 2: © Fox 52 - CCASA 4.0 Int. license

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *