Bezig met laden...

Logboek

Ook Bell heeft een goed tweede kwartaal 2023 achter de rug

Ook Bell heeft een goed tweede kwartaal 2023 achter de rug

Eigenaar Textron groep heeft de resultaten van Bell Helicopters, voor het tweede kwartaal 2023 vrijgegeven. En net zoals concurrent Airbus Helicopters heeft Bell een goed kwartaal achter de rug.

De omzet van Bell Helicopters in het tweede kwartaal 2023 was $701 miljoen en was $14 miljoen of 2,0% hoger dezelfde periode vorig jaar. De stijging kwam voor $21 miljoen door de stijging van de verkoopprijzen negatief gecompenseerd door een daling van $ 7 miljoen bij de militaire helikopters. De daling in de afdeling militaire helikopters kwam bijna geheel voor rekening van het uitfaseren van het H-1 programma (AH-1Z en UH-1Y helikopters).  

Bell leverde in het tweede kwartaal 2023, 35 helikopters uit, 1 meer dan in dezelfde periode 2022.

De operationele winst van Bell was $65 miljoen of 20,3% hoger dan vorig jaar in het tweede kwartaal. Dit onder invloed van een betere uitvoering, lagere R&D kosten en positieve impact van de prijsverhogingen, deels gecompenseerd door de volumemix.

 

  2e kwartaal 2022 2e kwartaal 2023 Verschil 
Omzet $ 687 miljoen $  701 miljoen +2,0%
Segment winst $ 54 miljoen $ 65 miljoen +20,3 %
Segment winst % omzet 7,8% 9,2% -17,9%
Aantal helikopters 34 35 -2.9%
Orderboek $ 5,3 miljard  $ 5,6 miljard +5,6% 

 

Het afgelopen kwartaal kwam Bell positief in het nieuws door een reeks orders voor civiele helikopters die er mede voor hebben gezorgd dat het orderboek 5,6% hoger is dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Gedurende ons bezoek aan het Bell paviljoen op de Parijse luchtvaartbeurs op Le Bourget was het duidelijk dat Bell op een wolkje leeft na het binnenhalen van het FLRAA (Future Long Range Assault Aircraft) programma. Hiermede kan Bell de komende 2 decennia gerust slapen en verder bouwen aan zijn civeiele en militaire programma's. 

Anderzijds blijft Bell ook nog in de running voor het FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) programma. Volgens Bell executives heeft de Bell 360 Invictus (zie foto) een grote kans om ook dit programma binnen te halen omdat het technisch beter is dan de coaxiale Sikorsky Raider X.  

Deze beide programma's zijn uiterst belangrijk voor de militaire afdeling van Bell Helicopters. Of Bell ook het FARA programma zal binnenhalen is twijfelachtig want Sikorsky en diens moedermaatschappij Lockheed Martin zullen zeker alle hans aan dek roepen nu ze het FLRAA-programma aan Bell hebben moeten laten.

Conclusie: Binnen de Textron groep blijft Bell Helicopters een vaste waarde die 20% van de groepsomzet en 18,5% van de groepswinst vertegenwoordigt. Bell was de laatste maanden heel erg prominent in het nieuws over de verkoop van nieuwe civiele helikopters. En het winnen van het FLRAA-programma heeft er ook voor gezorgd dat de twijfels over de militaire omzet na het wegvallen van de Amerikaanse Viper-omzet, kunnen opgeborgen worden. 

Foto © Bell Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *