Bezig met laden...

Logboek

41 helikopters van de US Navy beschadigd door stormwinden

41 helikopters van de US Navy beschadigd door stormwinden

NavyTimes en Seapower berichtten vorige week woensdag over de beschadiging van 41 Leonardo TH-73A Thrasher opleidingshelikopters van de US Navy.

De 41 TH-73A helikopters van de Training Air Wing 5, op het Naval Air Station Whiting Field in Florida, liepen schade op op 13 mei toen een harde wind van meer dan 71 kts (130 km/u) in de regio waaide. 

Het Naval Air Training Command (CNATRA) heeft de volgende verklaring uitgestuurd:  

“Op 13 mei, om ongeveer 10.35 uur CST, veroorzaakte een significante weersgebeurtenis met harde windvlagen tot 71 knopen schade aan 41 TH-73A Thrasher-helikopters die zijn toegewezen aan Training Air Wing (TAW) 5. Er zijn geen gewonden gevallen tijdens het incident en er is geen schade gemeld aan een TH-57 Sea Ranger helikopters of T-6 Texan II vliegtuigen die zich ook op de vluchtlijn bevonden. Alle toestellen stonden tijdens het incident geparkeerd op Naval Air Station Whiting Field. De volledige omvang van de middelen die nodig zijn om de vloot te herstellen is nog niet definitief vastgesteld, maar de reparaties zullen naar verwachting niet langer dan een maand duren. Er wordt geen operationele impact op de CNATRA-missie verwacht vanwege de beschikbaarheid van CNATRA’s vloot van TH-57 Sea Ranger-helikopters die onbeschadigd blijven.”

Intussen is ook bekend geworden dat de beschadigingen voornamelijk aan de rotorbladen en aan de hoofdrotorkop vastgesteld zijn. Vraag is of de rotorbladen voldoende waren vastgemaakt tijdens de stormwinden.  

De TH-73A wordt geproduceerd en geassembleerd in de fabriek van Leonardo in het Amerikaanse Philadelphia. De TH-73A is een IFR toestel, door Leonardo ontwikkeld op basis van haar nieuwe AW109 Trekker.

De Trasher is uitgerust met moderne avionics: de vier schermen van de Genesys Aerosystems cockpit. Leonardo stelde destijds in haar aanbieding dat de mono-turbine TH-73A IFR helikopter, een bi-turbine vermogen levert aan een veel goedkopere aankoopprijs en veel lagere onderhoudskosten.

De Marine plant dat de TH-73A helikopter tot minstens 2050 als trainingshelikopter in dienst zal blijven. Het toestel dient om piloten op te leiden die zowel op helikopters als op tiltrotors van de US Navy zullen vliegen. 

Foto's © Leonardo Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *