Bezig met laden...

Logboek

Nederlandse Airborne bouwt composiet systemen voor Airbus Helicopters

Nederlandse Airborne bouwt composiet systemen voor Airbus Helicopters

Het Nederlandse Airborne uit Den Haag is door Airbus Helicopters geselecteerd om haar composiet-snijzaal in de helikopterfabriek in het Duitse Donauwörth, te vernieuwen met de modernste digitale 'Kit by Light'-systemen.

Het hoofddoel is het verbeteren van de werking en de materiaalefficiëntie door het kiten (samenbouwen) van composietlagen sneller, eenvoudiger en foutloos te maken. 

De nieuwe 'Cutting & Kitting'-lijnen van Airborne omvatten volledige digitale controle over het totale kitproces om flexibiliteit te garanderen, 100% kwaliteitscontrole - nul fouten maken -, maken dynamisch nesten mogelijk door meerdere onderdelen in een nest te combineren en zorgen voor meer output per snijder en per werknemer. De volledige workflow wordt digitaal en naadloos geïntegreerd, van werkvoorbereiding tot uitvoering op de werkvloer.

In dit project wordt het 'Kit By Light'-systeem van Airborne op maat gemaakt om te voldoen aan de strenge eisen van Airbus Helicopters, getest en geïnstalleerd in de fabriek, voordat het wordt overgedragen aan Airbus Helicopters. De systemen ondersteunen de operator met een digitaal lichtsysteem bij het picken, sorteren en opeenvolgen van lagen.

Geautomatiseerde programmering om het potentieel te ontsluiten
Een van de hindernissen is dat er veel verschillende materialen, lagen en kits moeten worden verwerkt. Airborne gebruikt geautomatiseerde programmering in al zijn machines, waardoor het telkens her-programmeren van het systeem overbodig wordt.

De software ontvangt info over de nest, de kit en het materiaal en vertaalt deze via een geavanceerd algoritme naar de juiste instructies voor de operator om de snijplotter te ontladen, kits met lagen in de juiste volgorde te maken en deze op te slaan in de dynamische buffer. Dit gebeurt on-the-fly, waardoor het zeer eenvoudig te implementeren is op de werkvloer.

Marcus Kremers, CTO van Airborne, zei: “We zijn heel blij dat we door Airbus Helicopters zijn geselecteerd. Het is een opwindende klant van wereldniveau, met een geweldig team van slimme ingenieurs waarmee we graag samenwerken. Het 'Kit by Light'-systeem is een goed voorbeeld van hoe digitale automatisering materiaalverspilling kan verminderen en de operationele efficiëntie kan verbeteren”. 

Foto 1 © Airbus Helicopters - Thierry Rostang
Foto 2 © Airborne - NL

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *