
SAF: meer duurzaamheid nu wetenschappelijk bewezen
De Duitse luchtambulancedienst ADAC Air Rescue rondt met succes het eerste langetermijnproject ter wereld af waarbij duurzame luchtvaartbrandstof (SAF) wordt gebruikt bij reddingsoperaties in de lucht. De belangrijkste resultaten zijn aanzienlijk minder uitstoot van ultrafijnstof, in de volksmond roet genoemd, en de identieke prestaties en operationele gereedheid van de twee Airbus helikopters die met SAF bio-kerosine vlogen.
Gedurende de gehele onderzoeksperiode van drie jaar waren er geen meetbare negatieve effecten op de techniek en de motoren van de helikopters. Het onderzoeksproject, geïnitieerd en gefinancierd door ADAC Air Rescue, werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met het DLR (Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum ), de motorfabrikanten Safran Helicopter Engines en Pratt & Whitney, en de helikopterfabrikant Airbus Helicopters.
De ADAC-reddingshelikopters "Christoph Rheinland" uit Keulen en "Christoph Europa 1" uit Aken/Würselen hebben in totaal meer dan 1800 uur gevlogen om mensenlevens te redden met een zogenaamd SAF-mengsel in de tank, dat wil zeggen een mengsel van maximaal 38 procent SAF uit duurzame grondstoffen (bio-kerosine) zoals gerecyclede plantaardige vetten en conventionele JET-A1-kerosine. Bio-kerosine SAF kan als zogenaamde drop-in brandstof met conventionele kerosine worden gemengd.
Er is een vervolgproject gepland om de uitstoot van ultrafijnstof en CO² verder te verminderen.
Bij de afsluiting van het internationale langetermijnproject benadrukte Frédéric Bruder, algemeen directeur van ADAC Air Rescue, de voortrekkersrol van zijn bedrijf bij het gebruik van biokerosine en, met het oog op klimaatverandering, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om een drijvende kracht te zijn in de decarbonisatie van de luchtvaart. Na de veelbelovende eerste resultaten kondigde hij aan: "We willen het onderzoek en de ontwikkeling op dit gebied verder intensiveren en het SAF-aandeel verder vergroten."
Het doel van ADAC Air Rescue op de lange termijn is om de menging te verhogen tot 100 procent SAF en daarmee het gebruik van synthetische e-brandstof, ook wel bekend als power-to-liquid kerosine (PtL), mogelijk te maken. PtL staat voor de productie van vloeibare brandstoffen met behulp van elektrische energie (stroom) uit hernieuwbare bronnen.
Foto © ADAC Air Rescue - press