Bezig met laden...

Logboek

ALERT: Gaat Duitsland zijn Tigers vervangen door Airbus H145M?

ALERT: Gaat Duitsland zijn Tigers vervangen door Airbus H145M?

Business Insider Duitsland melde zaterdag dat de Duitse Defensie een plan heeft om 82 Airbus H145M helikopters aan te kopen. Een aantal daarvan, 24 stuks, zouden dan worden uitgerust met bewapening om de Duitse vloot van 53 Airbus Tiger-helikopters te termijn vervangen. 

We schreven reeds vroeger over de zeer beperkte inzetbaarheid van de Duitse vloot Tiger-helikopters. Toen werd nog gepoogd middels de in april 2021 gesloten multilaterale doelovereenkomst tussen het ministerie van Defensie, de industrie en het leger, deze problematiek jaar na jaar verbeteren met het doel om in 2026 een significante verhoging van de materiële operationele gereedheid bij de Tiger te bereiken. Blijkbaar geloofd de Duitse Defensie niet meer in deze overeenkomst. 

Het voorstel van Airbus Helicopters om de Tiger-aanvalshelikopters een upgrade te geven als Mk3 tegen een prijskaartje van € 47 miljoen per stuk ziet de Duitse Defensie niet zitten wegens te duur en te laat.

Deze oplossing werd wel gekozen door de Franse en de Spaanse Defensie voor hun vloot Tiger-aanvalshelikopters. De vierde gebruiker van de Airbus Tigers, Australië, verkoos zijn Tigers vervroegd uit dienst te nemen en kocht Boeing Apache AH-64E aanvalshelikopters. Maar ook de aankoop van nieuwe Apache aanvalshelikopters zou volgens de Duitsers veel te duur zijn en veel te laat worden geleverd. 

De vloot Tigers-aanvalshelikopters zouden in het thans gelekte vertrouwelijke plan vanaf 2027 tot 2035 worden afgebouwd en deels worden vervangen door 24 Airbus H145M met speciale bewapening en bepantsering.    

Het spreekt voor zich dat een dergelijk plan voorwerp zal uitmaken van vele discussies binnen en buiten het Duitse leger en de politiek. Militaire experten zullen hun opmerkingen hebben over de Airbus H145M als aanvalshelikopter terwijl verdedigers van dit plan zullen opmerken dat deze alvast beter zullen presteren dan Tigers die aan de grond staan te verkommeren.

Wordt ongetwijfeld vervolgd

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *