Bezig met laden...

Logboek

VHF luchtvaartband naar 8.33kHz spacing eind 2017

VHF luchtvaartband naar 8.33kHz spacing eind 2017

Geen leuk kerstgeschenk voor eigenaars van helikopters (en andere luchtvaarttuigen).

Tegen eind 2017 moeten door een Europese Richtlijn alle radio's in de luchtvaartband uitgerust zijn om in een 8.33Khz spacing te kunnen werken. De huidige spacing in de luchtvaartband (nu 25 Khz) is niet meer voldoende om aan de spijgende vraag naar frequenties te kunnen voldoen. In praktijk betekend dit dat er duizenden boordradio's van luchtvaarttuigen moeten worden vervangen door nieuwe die deze spacing aankunnen.

In de luchtvaart is zijn maximaal 760 kanalen beschikbaar. Dit komt door gebruik van een bandbreedte van 25 kHz op de VHF band van 117.975 tot 137.000 MHz. Vooral door het druk gebruik van de luchtvaart in west en centraal Europa is een interferentie loze dekking niet meer mogelijk. Als men niets doet (als men door blijft gaan met gebruik van het huidige raster) is de verwachting dat er nog maar 10 tot 20% van de vraag beantwoord kan worden in 2020. Ondanks dat dit probleem voornamelijk wordt veroorzaakt door de groeiende grote (commerciële) luchtvaart is dit voor de kleine luchtvaart ook een probleem

Het BIPT samen met het Bestuur der Luchtvaart stuurden een informatie uit naar bezitters van een radiovergunning om hun op deze verplichting te wijzen.

Op de website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart lazen we volgende tekst:

"Na veelvuldig overleg met de Commissie is het volgende bereikt: De Europese Commissie heeft bevestigd dat de aanvraag voor vergoeding op de kosten ingediend kan worden en dat deze gehonoreerd zal worden tot maximaal 20% van de aanschafwaarde, inclusief de bijkomende kosten die nodig zijn voor het installeren. Dit geldt alleen voor radio's die na 1-1-2016 aangeschaft worden. Helaas is deze regeling niet met terugwerkende kracht van toepassing. De bedoeling is dat de aanvraag medio maart 2016 gehonoreerd wordt en dat de eerste vergoedingen eind 2016 plaats zullen vinden. Uiteraard is het niet mogelijk om individueel bij de Commissie een nota in te dienen. Dit wordt door Europe Air Sports gecoördineerd en gecommuniceerd met de Nationale Aero Clubs in de EU landen. Samenvattend: schaf de 8.33 kHz radio pas aan na 1-1-2016 en bewaar alle nota's die betrekking hebben op de aanschaf en installatie. De KNVvL zal u in de loop van 2016 op de hoogte houden van het verdere verloop."

Of dit intussen bevestigd is weten we vooralsog niet en we zullen trachten om verdere informatie in te winnen. Wel heeft de EU reeds in 2015 €4.3mio vrijgemaakt om de 8.33kHz wijzigingen voor 20% in de UK te sponseren...lang voor Brexit wel te verstaan.

We horen graag uw reactie's.

Hier kun je de Richtlijn nalezen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *