Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot

In Memoriam Freddy Ceulemans 

Dit overzicht kunnen we niet beginnen zonder eerst stil te staan bij het overlijden van Freddy Ceulemans. Hij overleed in het UZA te Edegem op 12 juni 2023.

Freddy was een actieve correspondent van Helispot en hij bracht ons regelmatig interessant nieuws over de nieuwe en oude Belgische helikopters. En na weer een trip naar een van onze vliegvelden stuurde Freddy ons een paar knappe en exclusieve foto's van helikopters die we met onze lezers mochten delen.

We noemden Freddy de ervaren onderzoeksjournalist van de Helispot want zijn ervaring ging terug naar het eind van de jaren '70 van vorige eeuw toen hij de bezieler was van de BLI, de Belgische Luchtvaart Info. Nadien werd hij ook een trouwe nieuwsleverancier van de BCARG Newsletter van de ASA (Aviation Society of Antwerp) en bleef hij tot zijn dood en ondanks een moeilijke medisch traject nauw betrokken bij informatie over het Belgisch luchtvaartgebeuren.

We publiceren hier nogmaals de laatste foto die hij ons stuurde begin mei 2023: een foto van de OO-XTC in de onderhoudswerkplaats van ATB te Wevelgem. Op vele plaatsen in onze Benelux helikopter database zul je de naam van Freddy tegenkomen, het zal een blijvende en dankbare herinnering zijn aan de onderzoeksjournalist en spotter die Freddy was. 

Wij hebben namens alle lezers van Helispot ons medeleven betuigd aan zijn echtgenote Emmy en zijn familie.       

 

Helikopterwissels bij Heli & Co

Een van de Benelux helikopteroperatoren die dagelijks in de lucht zijn met meerdere helikopters is het Luikse bedrijf Heli & Co. Pijpleidingen checken voor het Belgische Fluxys en de Nederlandse Gasunie is een van de opdrachten waarvoor diverse Robinson R44 helikopters worden ingezet. 

Recent kwamen twee Franse Robinson R44 helikopters, de F-HNDS en de F-GVAF de rangen van Heli & Co versterken. De R44 met registratie F-HFDC daarentegen, die ook bij Heli & Co vloog, verhuisde al op 30 april 2023 terug naar zijn Franse eigenaar PolyCommerce en werd nadien uit het Franse register geschreven. Blijkbaar zou het toestel naar Afrika zijn verscheept. 

 

LAR neemt eerste H145 D3 in dienst

LAR (Luxembourg Air Recue) neemt zijn eerste Airbus H145 D3 in dienst. LAR was tot op heden een fervent gebruiker van de MD900 helikopters maar heeft intussen begrepen dat daar weinig toekomst voor is sinds de nieuwe eigenaren van MD Helicopters de MD900-familie niet zullen verderzetten.

De Airbus H145 D3 kreeg als registratie LX-HSL en is afkomstig van het Duitse DRF-Luftrettung. Daar werd het toestel uit 2017 in april 2023 omgebouwd van het vierbladige type D2 naar de vijfbladige type D3.   

LAR heeft intussen de MD902 Explorer met registratie LX-HSR (1997) uit dienst genomen. Ook een andere MD902, de LX-HPG uit 1995, werd begin dit jaar uit dienst genomen.

Het zou ons niet verwonderen dat LAR deze toestellen momenteel gebruikt als donor voor wisselstukken. MD Helicopter heeft het moeilijk om onderdelen van de MD900-familie 'snel' te leveren. In de komende jaren zullen de MD Helicopters van LAR worden vervangen door Airbus H145 D3 helikopters. Een tweede Airbus H145 D3 is reeds gepland voor de herfts van dit jaar.

LAR heeft nu zes EMS-helikopters in dienst: een Airbus H145 D3 en vijf MD902's.

 

Waar zijn ze naartoe gevlogen?

  • De Robinson R44 Raven 1 met registratie OO-RZA, (zie foto) die op 23 oktober 2022 uit het Belgisch luchtvaartregister werd uitgeschreven is opgedoken in Duitsland. Het knappe toestel, speciaal gespoten in Ferrari 703 Grijs, werd op 20 mei 2023 ingeschreven in het Duitse luchtvaartregister met de registratie D-HTAD. Het toestel werd met zijn nieuwe registratie opgemerkt op het vliegveld Pirmasens / Pottschütthöhe.
  • De Robinson R44 Raven II met registratie OO-WBS en serienummer 10429 werd in 2006 uit het Belgisch register uitgeschreven en werd in Nederland ingeschreven als PH-SWB (HeliCentre ?). Op 6 juli 2007 werd het in Zwitserland ingeschreven als HB-ZII voor PT-Aviation Service en nadien voor Heli Partner Heliapin AG tot 04 augustus 2021. Op 22 maart 2023 heeft Heliapin het toestel terug ingeschreven als HB-ZII met basis te Altenrhein.

 

Kustwachthelikopter Caribisch Nederland

Op 9 juni 2023 werd de Leonardo AW139 van helikopteroperator Bristow ingeschreven in het Nederlands luchtvaartregister als PH-DCC.

Het toestel vloog sinds nieuw in 2012 als N808FG voor helikopteroperator ERA (nu Bristow) in de Golf van Mexico. Het werd op 6 juni 2023 uit het Amerikaans luchtvaartregister uitgeschreven. 

Het toestel zal door Bristow worden ingezet als kustwachthelikopter in Caribisch Nederland. 

 

Nostalgie bij NHV - Noordzee Helikopters Vlaanderen  

De Oostendse helikopteroperator heeft op 28 juni 2023 zijn laatste vlucht gemaakt met de Airbus Dauphin AS365 met registratie OO-NHV.

Het was de allereerste Dauphin van NHV en werd in 1997 als nieuw in het Belgische luchtvaartregister ingeschreven. In het totaal maakte het toestel in de afgelopen 26 jaar net iets meer dan 10.000 vlieguren. Het toestel staat intussen te koop.

Nog bij NHV werd de MD902 Explorer met registratie OO-NHA op 7 juni 2023 uit het Belgische luchtvaartregister uitgeschreven. Het toestel stond reeds enige tijd te koop sinds NHV het SAMU contract in Noord-Frankrijk niet verlengd zag. Volgens info zou het toestel in een naburig land (FR?) gaan vliegen.   

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *