Bezig met laden...

Logboek

Belgische NH90 marinehelikopters krijgen een (dure) ML-upgrade

Belgische NH90 marinehelikopters krijgen een (dure) ML-upgrade

Nadat vorige week de Nederlandse Defensie een MLU (midlife update) van haar vloot van 19 maritieme NH90 helikopters aankondigde, kregen we nu bevestiging dat de Belgische Defensie ook een MLU gaat doorvoeren op haar vier maritieme NH90 versie NFH helikopters. Naast Nederland en België gaan ook Duitsland en Italië hun maritieme NH90 een upgrade geven.

De upgrade van de Belgische NH90 NFH betreft de "Software release 3". De upgrade voor de vier Belgische toestellen zal uit verschillende fases bestaan, gespreid over verschillende jaren, waarvan de kostprijs voor de vier toestellen geraamd wordt op ongeveer € 110 miljoen, zowat € 27,5 miljoen per toestel. Ter vergelijking, toen België de NH90 helikopters nieuw aankocht was de kostprijs € 32 miljoen.  

De uitvoering van de upgrade wordt via NAHEMA (NATO Helicopter Management Agency) gedaan. In het consortium NHIndustries (bouwer van de NH90 helikopters) zit de Nederlandse firma Fokker, naast Airbus en Leonardo. Er zal uiteraard steeds gestreefd worden naar een minimale impact op de operationele inzet, dit door samenwerking met de buurlanden, in het bijzonder de Nederlandse defensie, en NHIndustries.    

De eerste Belgische NH90 NFH kwam op 9 mei 2014 aan op de basis Koksijde en is intussen meer dan 9 jaar in dienst. Het is niet duidelijk wanneer de Belgische NH90's marine versie hun upgrade zullen krijgen maar Nederland die NH90 marinehelikopters heeft die een paar jaar ouder zijn, plant om de upgrade in 2028 te starten. Nederland zal € 34,7 miljoen per stuk betalen voor de upgrade en rekent ermee dat de NH90 NFT na de MLU voor een nieuwe 15 jaar operationeel en toekomstbestendig zullen zijn.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *