Bezig met laden...

Logboek

Eerste vlucht voor NL-helikopter detachement Irak

Eerste vlucht voor NL-helikopter detachement Irak

Het helidetachement op Al Asad Airbase in Irak heeft afgelopen zaterdag de eerste operationele vlucht uitgevoerd. Met 3 CH-47F Chinook MYII CAAS-transporthelikopters zetten de militairen zich voor één jaar in voor twee missies.

In april kwamen de 3 Chinook-transporthelikopters gedemonteerd aan in Irak. De technische crew bouwde de heli’s vervolgens weer op, waarna de ‘groundrun’ en testvluchten volgden. Na het voordetachement kwam begin mei het hoofddetachement aan in Irak. “We stonden in de startblokken, hadden de sportschoenen aan, de veters waren gestrikt”, vertelt detachementscommandant luitenant-kolonel Jeroen. Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst kon de eenheid eerder vandaag ook daadwerkelijk aan de slag. “Onze eerste vlucht was samen met de Spanjaarden. Deze eerste tasking betrof een vlucht van Al Asad Air Base naar onder meer Bagdad en Erbil.”

Twee missies
Het helikopterdetachement wordt ingezet voor de bevoorrading van eenheden en de verplaatsing van mens en materieel voor twee missies in Irak. “Enerzijds zorgen wij voor het luchttransport ter ondersteuning van 'Operation Inherent Resolve'. Dit is de anti-ISIS-coalitie die sinds 2014 actief is in Irak, onder leiding van de Verenigde Staten”, vertelt de detachementscommandant.

Daarnaast zetten de militairen zich in voor NAVO-missie Irak (NMI). Deze missie is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in het land te versterken en terreurdreiging tegen te gaan. “Dit is waar we met z’n allen naartoe hebben gewerkt. We trainen, we bereiden ons voor en we staan klaar, om uiteindelijk onze taak te doen in missiegebied.”

Hoewel de militairen reeds actief zijn in het gebied, wordt nog de laatste hand aan de aanleg van werkplekken op het Nederlandse deel van het kamp gelegd. Dat deel moet in juli 2024 gereed zijn.

Grotere bijdrage
De inzet van de luchtmacht in Irak gaat een jaar duren. Het detachement wordt iedere 3 maanden gewisseld. Het helikopterdetachement is onderdeel van een grotere bijdrage die Defensie levert aan de missie. Sinds 24 mei leidt luitenant-generaal Cas Schreurs de NAVO-missie in Irak. In Bagdad is een eenheid van de Luchtmobiele Brigade verantwoordelijk voor de 'force protection', het beveiligen van militaire en civiele adviseurs. Alle eenheden worden ondersteund door een National Support Element.

Foto © Defensie NL

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *